Bydgoszcz
-1C
Lekkie opady śniegu
92% wilgotność
Wiatr: 2km/h WSW
H -1 • L -1
-2C
Pon
-4C
Wt
-8C
Sr
-9C
Czw
-8C
Pt
PILNE: Tramwaje ponownie nie kursują ulicą Chodkiewicza. Linie nr 4 i 6 skierowane są do pętli Las Gdański, możliwe są także opóźnienia kursów - podało ZDMiKP.
Metropolia BydgoskaInowrocławBiznes„Budyniówka”- symbol najwyższej tradycyjnej jakości
kulinarne dziedzictwo
04.12.2015 | 19:18

„Budyniówka”- symbol najwyższej tradycyjnej jakości

Certyfikaty Kulinarnego Dziedzictwa chcą zdobywać coraz to nowi producenci żywności. Ich grono powiększyło się o trzech.

Na zdjęciu: Spotkanie członków Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze w inowrocławskiej restauracji "Twoje Smaki"

Fot. Anna Napierała

W inowrocławskiej restauracji „Twoje Smaki” odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów członkostwa w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze kolejnym trzem przedsiębiorcom branży rolno-spożywczej. Obecnie, w gronie producentów żywności wysokiej jakości, należących do sieci regionalnej znajdują się już 42 firmy z województwa kujawsko-pomorskiego.

Spotkanie było również okazją do przeprowadzenia szkolenia dla nowych, przyjętych w 2015 roku członków sieci, z zasad funkcjonowania Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze została utworzona w styczniu 2012 roku, po uzyskaniu przez nasz region, na wniosek Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, członkostwa w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jednocześnie, Województwo otrzymało wówczas prawo do stosowania marki Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

Głównym celem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję tradycyjnych lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych.

Dzięki licznym działaniom Samorządu Województwa sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze staje się coraz lepiej rozpoznawalną marką kulinarną naszego regionu. Skutecznym narzędziem marketingowym jest logo Sieci, które jest dowodem lokalnego pochodzenia produktów i ich najwyższej jakości, formą promocji tych cech, gdy umieszczane jest na siedzibach firm członkowskich, na etykietach produktów, w kartach dań oraz w materiałach promocyjnych. Samo zaś członkostwo w sieci, motywuje producentów do ciągłego podnoszenia jakości ich wyrobów oraz kultywowania tradycji regionalnych.

Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze cieszy się rosnącą popularnością w regionie kujawsko-pomorskim, zarówno wśród konsumentów, jak i firm, które deklarują chęć przystąpienia do niej. (Źródło:Anna Napierała)

Powiązane treści