Bydgoszcz
21C
Słonecznie
64% wilgotność
Wiatr: 3km/h WSW
H 21 • L 21
21C
Sr
23C
Czw
28C
Pt
23C
Sob
29C
Nd
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaByło smacznie i regionalnie. Uczniowie rywalizowali w potrawach na słono i słodko [ZDJĘCIA]
Regionalny Konkurs Kulinarny_SG (6)
08.06.2018 | 15:49

Było smacznie i regionalnie. Uczniowie rywalizowali w potrawach na słono i słodko [ZDJĘCIA]

Na zdjęciu: Kokurs był częścią obchodów Święta Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Fot. Stanisław Gazda

Dzisiaj (8 czerwca) poznaliśmy zwycięzców konkursu  pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”. Konkurs został objęty Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotra Całbeckiego i był jednym z elementów obchodów Święta Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Konkurs adresowany był do uczniów branżowych szkół I stopnia, w których prowadzone są także klasy dotychczasowej szkoły zawodowej kształcących w zawodzie kucharz i cukiernik.  Zadaniem w pierwszym etapie było przygotowanie przez ucznia wraz z nauczycielem zawodu lub mistrzem szkolącym, autorskiej prezentacji multimedialnej dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej, wybranego w kategorii słone lub słodkie.

Podczas finału, który odbył się  w siedzibie Organizatora – Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy zespoły finalistów przygotowywały prezentację oraz serwowały wykonane przez siebie dania – wszystko to pod czujnym okiem jury w skład,  którego wchodzili przedstawiciele patronów, partnerów, a także  szefowie kuchni, znawcy produktu regionalnego i kuchni regionalnej oraz popularyzatorzy produktów regionalnych.

A oto co przygotowali uczniowie dziesięciu szkół biorących udział w konkursie: Przemysław Kuzimski –  Branżowa Szkoła I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu – Kujawiok; Jagoda Rajchowicz – Branżowa Szkoła I Stopnia START w Toruniu – Piernik brukowiec; Agnieszka Hoppe – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy – Galantyna; Dominika Sikorska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego w Kruszwicy – Zupa kwas z szarymi kluchami kapustą i boczkiem; Krystyna Rogala – Zespół Szkół Spożywczych w Bydgoszczy – Amoniaczki – ciastka Babci Heli; Agata Puzio – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Henryka Dąbkowskiego w Łabiszynie –  Rogaliki Barcińskie; Damian Dembowski – Akademia szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu – Żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą; Weronika Kończak – Branżowa Szkoła I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy – Miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią; Kaludia Szumińska – Branżowa Szkoła I Stopnia START – Bydgoszcz – Gęsina z sosem żurawinowym, kopytka z pieczonym jabłkiem; Julia Tomaszewska – I Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach – Zupa szczawiówka i Cebule nadziewane fasolą.

 1 miejsce zajęła i otrzymała bon o wartości 1.500 zł Dominika Sikorska, 2 miejsce i bon o wartości 800 zł przypadły Weronice Kończak, a trzecią nagrodę w wysokości 500 zł otrzymała Jagoda Rajchowicz.  Gratulujemy!

 Posłuchajcie naszej relacji dźwiękowej nagranej podczas konkursu:

 

Powiązane treści