Bydgoszcz
5C
Niebo głównie zachmurzone
94% wilgotność
Wiatr: 11km/h WSW
H 5 • L 5
1C
Sr
2C
Czw
2C
Pt
5C
Sob
4C
Nd
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaZDROWIEEndokrynologiaCeliakia – choroba trzewna a tarczyca
Celiakia
23.11.2017 | 22:22

Celiakia – choroba trzewna a tarczyca

Na zdjęciu: Warto jednak, by przed wprowadzeniem diety bezglutenowej skonsultować się z lekarzem.

Fot. Archiwum

Zachorowalność na celiakię, choroby trzewne i inne choroby autoimmunologiczne wykazują tendencje wzrostowe. Często dolegliwości i choroby łączą się ze sobą, a chory leczy się na kilka chorób jednocześnie. Warto jednak, by przed wprowadzeniem diety bezglutenowej skonsultować się z lekarzem, ponieważ samodzielne wprowadzanie diety, źle dobranej do jednostki chorobowej może okazać się tragiczne w skutkach.

Tradycyjna metoda wypieku chleba polegała na początkowym przygotowaniu zakwasu. Podczas procesu fermentacji dochodziło do rozbicia glutenu. W tej metodzie stosowano specjalne drożdże a czas wypieku przedłużał się o trzy dni, bo dopiero po tym czasie zakwas był gotowy. Obecnie, proces wypieku chleba jest skrócony do minimum.

Celiakia jest chorobą trzewną, której niekorzystny wpływ na organizm skutkuje bólami brzucha, złym wchłanianiem pokarmów, nie przyswajaniem witamin z pożywienia, ogólnym osłabieniem. Dzieje się tak dlatego, ponieważ gluten obecny w pokarmach prowadzi do niszczenia nabłonka wyścielającego jelita. Dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które biorą udział w wchłanianiu i trawieniu pokarmów. Niszczenie kosmków jelitowych doprowadza do niedoborów pokarmowych, a chory nie jest w stanie wchłonąć substancji odżywczych obecnych w pokarmach. Wprowadzenia diety bezglutenowej u chorych na celiakię skutkuje polepszeniem wchłaniania, lepszym samopoczuciem, ustąpieniem dolegliwości bólowych.

Wielu lekarzy przyznaje, że choroby na tle autoimmunologicznym lubią “chodzić parami”. Jeśli chorujemy na hashimoto, czyli autoimmunologiczną chorobę tarczycy, wysoce prawdopodobne jest chorowanie również na celiakię. U osób chorych na hashimoto, celiakia występuje od 5 – 15% częściej. Należy jednak pamiętać, że nie u każdego choroba wystąpi dlatego w przypadku chorej tarczycy nie zaleca się wprowadzania diety bezglutenowej. W przypadku zdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej dietę możemy wprowadzić na okres nie dłuższy niż 6 miesięcy ale tylko pod czujnym okiem dietetyka czy lekarza. Nieświadomość choroby nie wyklucza jej obecności, jednak nigdy nie powinniśmy wprowadzać żadnej diety na własną rękę bez konsultacji ze specjalistą. Jeśli występują u nas dolegliwości bólowe a nasze wyniki badań wskazują na proces zapalny toczący się w organizmie warto udać się do gastrologa lub endokrynologa w celu wykluczenia innych chorób, w tym choroby trzewnej.

Powiązane treści

Program do mailingu FreshMail
 

Program do mailingu FreshMail