Bydgoszcz
7C
100% wilgotność
Wiatr: 1km/h ENE
H 7 • L 7
13C
Pt
14C
Sob
16C
Nd
13C
Pon
12C
Wt
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaPowiat BydgoskiTurystykaCesarskie i owczarskie rendez – vous w Dolinie Wisły
Dolina Dolnej Wisły
02.03.2016 | 10:12

Cesarskie i owczarskie rendez – vous w Dolinie Wisły

Produkt turystyczno-kulinarny "Poznaj Smak Dolnej Wisły - Niech Cię Zakole" nabiera realnych kształtów.

Na zdjęciu: Smakołyki z Doliny Dolnej Wisły.

Fot. Stanisław Gazda

5 marca (sobota) w miejscowości Gzin gm. Dąbrowa Chełmińska, będzie miało miejsce seminarium poświęcone działaniom promocyjnym realizowanym w Dolinie Wisły w ramach akcji „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole”.

Jednym z głównych poruszanych tematów seminarium będzie skuteczność wdrażania i promocji produktów lokalnych, na przykładzie promocji jagnięciny i produktów owczego pochodzenia. Organizowane seminarium jest współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Owczego i Agencji Rynku Rolnego na wniosek PHS „Lenart”.

Zaprezentowane zostaną również założenia projektu zintegrowanego szlaku turystyczno-kulinarnego „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole”, który zyskał wsparcie Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wniosek Stowarzyszenia Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK.

 Seminarium  poprzedzone zostanie warsztatami kulinarnymi kulinarnymi  „Jagnięcina z Gzina najlepsza na nizinach”, realizowanymi w piątek 4 marca od godz. 14.00 w Ekogościńcu Pachotówko i agroturystyce „Gzinianka”.

Program:

Piątek 4 marca 2016 – piątek od godz. 14.00

Kulinarne rendez – vous – „Jagnięcina z Gzina najlepsza na nizinach – kulinarne szranki o cesarskie baranki” – spotkanie uczestników konkursów kulinarnych organizowanych na „Pikniku Napoleońskim”, zagród kulinarnych „Niech Cię Zakole”, dziennikarzy i blogerów kulinarnych.  W dniu 4 marca w „Gziniance” i „Pachotówku” zostaną przygotowane potrawy z jagnięciny przez: Szwadron kulinarny „Niech Cię Zakole” w Gziniance przygotuje potrawy „ „kuchni obozowej” dla Doliny Wisły typowej; Dwór Kulinarny w „Pachotówku” przyrządzi potrawy na podstawie menu konkursowych z ostatniego „Pikniku Napoleońskiego 2015”. Rezultaty tych zmagań poznać będzie można w sobotę trakcie i po seminarium.

Sobota 5 marca 2016  

Sołectwo w Gzinie gm. Dąbrowa Chełmińska  – „Ekogościniec Pachotówko” Gzin 24

Seminarium: Owczarskie rendez – vous w Dolinie Wisły. Co dalej z jagnięciną – truflą wśród mięs?

Koordynator: Fundusz Promocji Mięsa Owczego – przewodniczący Funduszu prof. dr hab. Roman Niżnikowski.

Uczestnicy: hodowcy, przetwórcy, restauratorzy i agroturystyka z Doliny Wisły, przedstawiciele lokalnych władz samorządowych; wykładowcy;

Od godz. 10.00

Wprowadzenie do seminarium: Istota i kierunki działań Funduszu Promocji Mięsa Owczego w minionym okresie. Perspektywy zmian w uregulowaniach oraz procedurach wpływających na podaż i popyt mięsa owczego i produktów owczego pochodzenia – prof. dr hab. Roman Niżnikowski – 20 min.

Istota i podsumowanie działań promujących mięso owcze w regionie kujawsko – pomorskim i na Zakolu Dolnej Wisły w latach 2012 – 2015.

  • promocja mięsa owczego „na nizinach” – podsumowanie działań promocyjnych podejmowanych w regionie kujawsko – pomorskim z omówieniem wydarzenia plenerowego „Piknik Napoleoński” – prof. dr hab. Bronisław Borys i Piotr Lenart– 30 min.
  • Produkt turystyczno – kulinarny „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole” z jagnięciną – truflą wśród mięs – lokalna marka szansą rozwoju dla mikroregionów – Piotr Lenart – 15 min.
  • Działania wspierające Urzędu Marszałkowskiego w zakresie promocji mikroregionów i produktów lokalnych regionu kujawsko – pomorskiego. Perspektywy i kierunki działań w tym zakresie w latach 2016 – 20 – przedstawiciel Sekretariatu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich – 20 min.

Około godz. 12.00 „dejeuner de champs ”  – „potrawy kuchni obozowej na drugie śniadanie”

-Potencjał hodowlany i przetwórczy branży owczarskiej regionu kujawsko – pomorskiego; możliwe kierunki rozwoju z punktu widzenia hodowców owiec – przedstawiciel Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz z Bydgoszczy – 20 min.

-Czy to się może opłacać? Coś wyjątkowego z mleka owczego czyli kołudzkie wariacje serowarskie – dr Anna Jarzynowska z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej – 20 min.

-Dyskusja moderowana – „Produkt lokalny – rendez – vous podaży z popytem w Dolinie Wisły”, czyli jak się nawzajem odnaleźć i jak współdziałać, aby stworzyć autonomiczny produkt? Czy i jak można z niego żyć? – Ewa Kwiesielewicz – Szyszka – Prezeska Stowarzyszenia Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK – 45 min.

-Podsumowanie – prof. dr hab. Roman Niżnikowski.

-„Cesarskie Merci”

-Powołanie Kapituły „Honorowego Lansjera – Niech Cię Zakole”

-Kolacja „Kulinarne amory na cesarskie humory”

Warunki uczestnictwa

  • Wpisowe – 30 zł/osoba – płatne na miejscu
  • Noclegi: rezerwacja na własną rękę w:

Agroturystyka Gzinianka: Irena i Jerzy Tomkiewicz Gzin 76   86-070 Dąbrowa Chełmińska TEL./+48 52-38-16-152 KOM. 514-814-308,  509-925-876 e-mail gzinianka@agro.turystyka.pl

„Ekogościniec” Pachotówko Alina i Jacek Krawisz  Gzin 24, 86-070 Gzin Tel.: 52 381 64 31  Tel. kom.: +48 796 066 518  Fax: 52 335 79 74 e- mail aj.krawisz@op.pl

Powiązane treści