Bydgoszcz
9C
Opady
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h SSW
H 9 • L 9
12C
Pon
14C
Wt
12C
Sr
19C
Czw
14C
Pt
ZDMiKP: Kolizja w pobliżu przystanku Gdańska/Stadion Zawisza. Możliwe są opóźnienia.
Metropolia BydgoskaZDROWIEAlergologia i immunologiaGdy jedzenie uczula
jajko, orzech - pixabay
19.01.2018 | 14:08

Gdy jedzenie uczula

Alergie pokarmowe mogą mieć różne objawy

Na zdjęciu: Jajka i orzechy należą do produktów uczulających.

Fot. PixaBay

Czy do końca życia trzeba się wystrzegać orzechów, jeśli kiedyś było się na nie uczulonym? Czy jajko ugotowane na miękko uczula tak samo, jak jajko ugotowane na twardo? Wątpliwości rozwiewa Julia Gawryjołek jest pediatra i alergolog z Centrum Medycznego Clinic Derm.

Dorota Kowalewska: Podobno niektóre uczulenia są bardzo niebezpieczne. Czy zjedzenie orzeszka naprawdę może doprowadzić do silnej reakcji anafilaktycznej, która zagraża życiu?
Julia Gawryjołek, pediatra, alergolog:
Może, chociaż u większości dzieci i dorosłych reakcje alergiczne pokarmowe na szczęście nie wywołują tak niebezpiecznych objawów. Zazwyczaj są to wykwity na skórze, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry. Są też reakcje, które nie zawsze są początkowo przypisywane alergii na jakiś produkt. Na przykład biegunka, wymioty, zaparcia stolca, zmniejszenie masy ciała.

Kiedy pojawia się alergia?
Może w każdym wieku, chociaż alergia pokarmowa często ujawnia się nawet u noworodków. Jest to alergia na modyfikowane mleko lub na coś, co zjadła mama karmiąca piersią, a uczuliło to dziecko. Jest kontakt z alergenem, pojawiają się przeciwciała we krwi i reakcja organizmu.

Zapewne u tak małego dziecka nie wykonuje się prób na skórze?
Nie. Nawet u starszych dzieci i dorosłych. Podstawą jest dokładny wywiad. Oczywiście u nieco starszych dzieci wykonujemy testy z krwi i testy skórne, ale one tylko pomagają postawić diagnozę. Aby stwierdzić, co uczula trzeba ściśle stosować się do diety i wprowadzać tylko jeden podejrzany produkt. Sprawdzamy, czy po zjedzeniu lub wypiciu są charakterystyczne objawy. Jeśli tak, odstawiamy go, a nawet zupełnie eliminujemy z diety na pewien czas. Potem znów wprowadzamy i patrzymy, co się dzieje z organizmem.

Czy to jest bezpieczne dla dziecka?
Tak, ponieważ próby te są robione pod kontrolą. Jeśli wcześniej wystąpiły niebezpieczne dla zdrowia objawy, próby wykonuje się w szpitalu, gdzie możemy natychmiast zareagować, jeśli coś dzieje się niepokojącego. W domu rodzice też są uczuleni na co zwracać uwagę.

I do końca życia dziecko nie może jeść na przykład jajek?
Na szczęście medycyna robi ogromne postępy i wiemy, że nie każde jajko uczula tak samo. A dokładniej inaczej uczula jajko ugotowane na miękko, inaczej na twardo, a jeszcze inaczej w cieście upieczonym przez babcię.

Zapewne mówi pani o badaniach molekularnych.
Tak. Potrafimy zbadać na przykład, jakie konkretne białko uczula w jajku. Wiemy też, że niektóre z tych białek tracą swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, więc jak ugotujemy jajko nie będzie ono uczulało. Kluczem jest dokładne określenie, jakie konkretnie białko uczula i określenie sposobów na jego zneutralizowanie. Możemy to odnieść nie tylko do białka jajek, ale do wielu innych produktów.

Brzmi trochę jak film science – fiction.
Prawda? A to badania wykonywane już u wielu pacjentów.

Czy alergia jest na całe życie?
Nie zawsze. U dzieci często mija po osiągnięciu przez nie wieku szkolnego. Stosujemy też różnego rodzaju terapie. Na przykład są udokumentowane badania nad wpływem probiotyków u dzieci uczulonych na białko mleka krowiego. Stosowanie probiotyków wpływa na pojawienie się tolerancji na alergen.

Interesują mnie jeszcze napisy na wielu opakowaniach. Informacja, że mogą zawierać śladowe ilości np. orzechów. Śladowe ilości mogą uczulać?
Niektórym te informacje wydają się zabawne, ale tak nie jest. Wyobraźmy sobie, że jakimś zakładzie przetwórstwa na jednej linii produkcyjnej są przetwarzana orzechy, a następnego dnia suszone owoce. Może się zdarzyć, że niewielka ilość orzechów trafi do paczki z owocami. I ta niewielka ilość może być przyczyną pojawiania się wstrząsu anafilaktycznego, groźnego dla życia. Dlatego warto jest czytać etykiety, jeśli ktoś jest uczulony.

Dziękuję za rozmowę.

Powiązane treści