Bydgoszcz
-13C
92% wilgotność
Wiatr: 1km/h N
H -13 • L -13
-12C
Pon
-14C
Wt
-13C
Sr
4C
Czw
2C
Pt
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaNakłoWydarzeniaGessler i Jakubiak na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny
Przysiek. Festiwal gęsiny

Gessler i Jakubiak na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny (10.XI)

Organizowany od sześciu lat w Przysieku k. Torunia Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny przyciąga liczne rzesze miłośników tego zdrowego mięsa.

Na zdjęciu: Jak na gęsinę, to tylko do Przysieka!

Fot. Stanisław Gazda

 

W Przysieku, 10 i 11 XI 2015, w godzinach 10:00 – 17:00, odbywać się będzie Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny.

Jest to największy w Polsce jarmark gęsiny. Można tu kupić praktycznie wszystko, co produkuje się z gęsiny, od świeżych tuszek, przez produkty dużych firm, po ofertę niewielkich rodzinnych gospodarstw, hodujących gęsi. Można tu oczywiście zapoznać się z ofertą wielu wytwórców i producentów z branży spożywczej, a także rękodzielniczej. Tu odbywają się prezentacje kulinarne, jest część edukacyjna dla dorosłych i dzieci oraz atrakcje kulturalne. Tu promuje się również wydawnictwa związane z gęsiną.

Program tegorocznego Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny skupia się wokół kulinariów. Niezwykle atrakcyjnie zapowiadają się prezentacje kulinarne Magdy Gessler (11 XI) oraz Tomasza Jakubiaka (10 XI). Będą prezentacje szefów kuchni znanych restauracji, konkursy i degustacje, biesiada przy muzyce na żywo w gęsinowej karczmie, która będzie oferować potrawy i przekąski z gęsiny.

Od tego roku Gala Gęsiny, podczas której przyznawane będą Złote Półgęski – nagrody za najlepsze produkty z gęsiny i najlepsze przepisy na potrawy z gęsiny, odbędzie się właśnie podczas Festiwalu w Przysieku.

Medialny oddźwięk Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku zapewnią stacje telewizyjne TVN24 i TVN Meteo Active, które w dniach 10 i 11 listopada będą właśnie stąd realizować wyjazdową prognozę pogody.

10 XI PROGRAM

  • 10:00 Komunikaty, program imprezy
  • 10:30 Anna Marek, Andrzej Klonecki: „Sposób na całą gęś z indyczym farszem” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 11:30 Marcin Sobol: „Ekskluzywne i nowoczesne dodatki do gęsi” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 12:30 Zaza Bidzinashvili: „Przysmaki kuchni gruzińskiej” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 13:30 Tomasz Jakubiak: „Jakubiak lokalnie” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 15:00 Artur Szymański: „Gęś z wiejskiej kuchni w dużym mieście” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 16:00 Chór „Con Amore” z Torunia – występ artystyczny
  • 16:30 Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”
  • 17:00 Zakończenie programu

11 XI PROGRAM

  • 10:00 Komunikaty, program imprezy
  • 10:30 Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Koronowa (Mistrzowie Europy 2015)
  • 11:00 Halina Bielińska, Anna Marek, Andrzej Klonecki: „Teoretycznie i praktycznie o gęsi Białej Kołudzkiej” – prelekcja i pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 12:00 Turniej kulinarny dla dziennikarzy: „Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej”
  • 12:45 Philippe Abraham: „Gęś w kuchni francuskiej” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
  • 13:45 Georgian Voices – krótki występ zespołu z Gruzji, śpiewającego tradycyjne pieśni gruzińskie
  • 14:00 Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I
  • 14:45 „Złote półgęski 2015” – ogłoszenie laureatów tegorocznego konkursu
  • 15:15 Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część II
  • 16:15 Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

Ponadto w programie 10 i 11 XI:

  • Strefa dzieci w sali prelekcyjnej ODR: warsztaty, przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy – animują aktorzy Teatru „Baj Pomorski”
  • Konkursy dla dorosłych (gęsia karczma w namiocie)
  • Przysmaki z gęsiny (gęsia karczma w namiocie)

Informacje o prelegentach:

  • Anna Marek – ekspert kulinarny Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
  • Andrzej Klonecki – Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
  • Marcin Sobol – szef kuchni restauracji Krasnodwór, członek zarządu Stowarzyszenia Euro Toques Polska, zrzeszającego szefów kuchni
  • Zaza Bidzinashvili – szef kuchni z Gruzji, z regionu Imereti (region partnerski województwa kujawsko-pomorskiego
  • Tomasz Jakubiak – kucharz, dziennikarz kulinarny, szef kuchni w autorskiej restauracji Gar Jakubiaka, gospodarz programu „Jakubiak rodzinnie” w TV Kuchnia+
  • Artur Szymański – szef kuchni restauracji Rzeka smaku, pedagog
  • dr inż. Halina Bielińska – Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
  • Phillippe Abraham – szef kuchni z Francji, właściciel restauracji Petit Paris w Sopocie
  • Magda Gessler – restauratorka, autorka książek i programów kulinarnych, prowadząca program „Kuchenne rewolucje” w TVN

Powiązane treści