Bydgoszcz
-10C
85% wilgotność
Wiatr: 2km/h WSW
H -10 • L -10
-13C
Wt
-12C
Sr
2C
Czw
1C
Pt
1C
Sob
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIGruczno: Grand Prix w konkursie Smak Roku dla goudy farmerskiej
Grand Prix Smaków roku dla sera od Adamczyków
20.08.2016 | 19:46

Gruczno: Grand Prix w konkursie Smak Roku dla goudy farmerskiej

Jury festiwalowe było prawie jednogłośne, ale wybrać najlepszy produkt spośród ponad stu przedstawionych do oceny, to naprawdę zadanie niełatwe...

Na zdjęciu: Stanowisko zwycięzców - państwa Adamczyków z Kosowa.

Fot. Stanisław Gazda

Profesjonalne jury tegorocznego XI Festiwalu w Grucznie niemal jednogłośnie uznało, że tytuł Smaku Roku należy się goudzie farmerskiej wytwarzanej przez państwa Adamczyków z Kosowa. Pełnej zgody nie było gdyż niektórzy jurorzy chcieli, żeby miano to przypadło ruchankom z fjutem pań z KGW Jeżewo. Ostatecznie ruchanki wygrały w kategorii „potrawy regionalne”. Grand Prix Jury VIP-ów przypadło schabowi dojrzewającemu w ziołach z Rancza Słończ.

O tytuł Smaku Roku ubiegało się ponad stu producentów. Smaki startowały w kilku kategoriach. Jury wybrało laureatów w każdej z nich. Tegorocznymi zwycięzcami są więc – w kategorii „przetwory mięsne i wędliny” – polędwiczki swojskie z GS Pruszcz. W kategorii „przetwory z mleka” – ser szwajcar farmerski państwa Adamczyków z Kosowa. W kategorii „przetwory warzywne i owocowe” – ciasteczka owsiane z miodem z pradoliny Noteci. W kategorii „przetwory z ryb” – kiszone śledzie z Celtyckich Smaków. W kategorii „potrawy regionalne” – ruchanki z fjutem KGW Jeżewo. W kategorii „inne artykuły spożywcze” – olej konopny z Semca. W kategorii „przetwory i wędliny z dziczyzny” – pasztet z dzika w słoiku z Myśliwca. W kategorii „runo leśne” – kurki w zalewie z Borów Tucholskich. Tytuł Miodu Roku 2016  uzyskał miód lipowy Tomasza Paula.

Serwis zdjęciowy dziale FOTORELACJE.

Powiązane treści