Bydgoszcz
13C
Słonecznie
82% wilgotność
Wiatr: 3km/h N
H 13 • L 13
13C
Pt
16C
Sob
17C
Nd
20C
Pon
17C
Wt
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaInne spojrzenie na wieprzowinę, czyli „Wieprza Pieprzem”. Nowy program kulinarny TVP 3 Bydgoszcz
Wieprza Pieprzem
19.12.2016 | 16:49

Inne spojrzenie na wieprzowinę, czyli „Wieprza Pieprzem”. Nowy program kulinarny TVP 3 Bydgoszcz

Na zdjęciu: Promocyjne spotkanie programu kulinarnego Wieprza Pieprzem.

Fot. Stanisław Gazda

25 grudnia widzowie regionalnej telewizji z Bydgoszczy zobaczą na ekranach swoich telewizorów program kulinarny inny niż wszystkie. Wniesie do naszych domów nie tylko walory estetyczne, smakowe, kulinarne, ale także…edukacyjne i rozrywkowe; zahaczając o obszary ekonomii, ergonomii i dietetyki. Gospodarzami programu będą: Bartłomiej Witkowski – szef kuchni hotelu Nicolaus w Toruniu oraz najlepsza polska blogerka kulinarna, bydgoszczanka, Agata Jędraszczak, a także prowadząca program dziennikarka TVP3 Bydgoszcz – Iwona Komisarek.

W każdym z dziesięciu odcinków przewodnikami po programie będą znakomici eksperci z dziedziny hodowli i wartości wieprzowiny, a więc ludzie z branży producenckiej mięsa wieprzowego i naukowcy, nauczyciele szkół gastronomicznych, technolodzy żywienia i żywności, historycy i antropologowie kuchni, psychodietetycy, szefowie kuchni.

Program finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Powstał we wsparciu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP. Jego głównym zadaniem jest dobra zabawa, świetna kuchnia z wieprzowiną w roli głównej i  szerzenie najnowszej wiedzy dotyczącej mięsa wieprzowego. Choć jak twierdzi  prezes Janusz Rodziewicz, wieprzowina potrafi sama się obronić, to jednak bardzo ważne jest, by uwaga konsumentów skupiła się na rodzimej, najlepszej w Europie wieprzowinie. Podpisuje się pod tym także prof. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW. Ekspert uważa, że to, co kupujemy w naszych sklepach, to w większości przypadków może i stosunkowo tanie, ale niskiej jakości smakowej wieprzowina ze sprowadzanych z Danii „świńskich brojlerów”. Dlatego wspaniałe, jest to – mówi Poseł na Sejm RP Jan Krzysztof Ardanowski,  że nowy telewizyjny program kulinarny „wpisuje się w poszukiwania przez konsumentów żywności, która nie jest żywnością, anonimową, przemysłową, ale kojarzoną z lokalnym miejscem wytwarzania i typem żywności”. -Polscy konsumenci, świadomi konsumenci wreszcie będą mieli dostęp do wieprzowiny wytwarzanej w Polsce i będą mieli tego udokumentowaną gwarancję w postaci oznaczenia „Produkt Polski” . Od 1 stycznia 2017 roku będzie to możliwe dzięki przyjętej przez Sejm RP ustawie umożliwiającej rolnikom legalną sprzedaż bezpośrednią ich produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przetwarzanych w ich gospodarstwach – oznajmia orędownik idei utworzenia strefy wolnego handlu.

O nowym programie powiedzieli nam:

Iwona Komisarek – gospodyni programu: – To była świetna i pyszna zabawa. Wierzę, że się udało, dlatego że pracowaliśmy w gronie ludzi, którzy się do tego bardzo przyłożyli. I mam nadzieję, że to będzie widać oraz że się widzom spodoba, bo wszystko to robiliśmy z myślą o nich. Program w swojej istocie ma zachęcić do spożywania wieprzowiny oraz obalać mity, które wokół tego mięsa narosły przez lata. Będziemy udowadniać, że to bardzo wartościowe mięso o wielu smakach. Będzie 10 odcinków, co tydzień (pierwszy 25 grudnia o godzinie 19.00) i w każdą kolejną sobotę.

Katarzyna Marcysiak – sekretarz programowy TVP3 Bydgoszcz: – Program zobaczą także widzowie TVP Polonia. Liczymy na to, że ta nowa formuła – połączenie kulinariów z edukacją i rozrywką – spodoba się widzom, że korzystając z publikowanych przez nas przepisów sami sprawdzą się w roli kucharzy oraz że staną się ubogaceni w wiedzę na temat wieprzowiny. Pojawienie się programu „Wieprza Pieprzem” nie oznacza pożegnania się z „Nożem i Widelcem”, ani nie jest dla niego konkurencją, a nawet jeżeli jest, to jest konkurencją w dobrym tego słowa znaczeniu”.

Agata Jędraszczak –  bydgoska blogerka kulinarna, współprowadząca program: -Myślę, że z Bartkiem bardzo dobrze dogadaliśmy się i uzupełnialiśmy się. On wnosił profesjonalizm, ja domowe, kobiece gotowanie, co razem dało dobrą jakość. A niewątpliwą wartością dodaną tego programu powinny być wypowiedzi ekspertów.

Powiązane treści