Bydgoszcz
7C
Słonecznie
87% wilgotność
Wiatr: 3km/h SSW
H 7 • L 7
5C
Sob
4C
Nd
6C
Pon
5C
Wt
5C
Sr
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaJowita Woszczyńska z brązowym medalem tortowych mistrzostw świata! Jest najlepszą Europejką w tej dziedzinie!
Jowity tort1
24.10.2017 | 22:19

Jowita Woszczyńska z brązowym medalem tortowych mistrzostw świata! Jest najlepszą Europejką w tej dziedzinie!

Na zdjęciu: Jowita Woszczyńska - zdobywczyni III miejsca na Mistrzostwach Świata w Dekorowaniu Tortów ze swoim tortem.

Fot. Nadesłane.

Tort udekorowany przez Jowitę Woszczyńską z Bydgoszczy, jedyną Polkę startującą na rozgrywanych w Mediolanie Mistrzostwach Świata w Dekorowaniu Tortów, został nagrodzony brązowym medalem.

Pierwsze miejsce zdobyła ekipa z Emiratów Arabskich, drugie – z USA, a trzecie – reprezentantka Polski. Nasz kraj był jedynym nagrodzonym tak wysoko krajem europejskim spośród dziewiętnastu państw startujących w Cake Design World Championship.

Jestem przeszczęśliwa i bardzo, bardzo zmęczona – powiedziała w rozmowie telefonicznej z nami brązowa medalistka mistrzostw globu. – Pracę nad tortami rozpoczęłam o siódmej rano, a skończyłam po szesnastej po południu. Wszystko pod presją czasu, na oczach jurorów. Mam nadzieję,  że nie widzieli,  jak trzęsą mi się ręce…

Teraz Jowita mogła już zdradzić, jak jej tort wpisywał się w temat przewodni tegorocznych mistrzostw: „Odkrywanie świata czekolady i kawy”. Był w trzech podstawowych kolorach: brązowym, fioletowym i białym i w różnych odcieniach tych kolorów.

Inspiracją do poprowadzenia opowieści na torcie były kwiaty kakaowca i drzewa kawowego przyjmujące też postać wróżek kawowych i czekoladowych. Tort był podzielony na pół – z jednej strony ziarna i kwiaty drzewa kawowego oraz kwiatowe wróżki kawowe, a po przeciwnej stronie kwiaty i owoce kakaowca oraz kwiatowe wróżki czekoladowe. W tej scenerii byli też on – pan kawa i ona – pani czekolada – po obu stronach tortu, w swoich kawowych i czekoladowych światach. Tyle że z każdym piętrem tortu byli bliżej siebie, aż ich płomienne uczucie – miłości kawy do czekolady „wybuchło” na samym szczycie tortu.

Wielkie gratulacje od Czytelników i redakcji MetropoliaBydgoska.PL!

Powiązane treści