Bydgoszcz
22C
Słonecznie
43% wilgotność
Wiatr: 4km/h SW
H 22 • L 22
22C
Pon
27C
Wt
24C
Sr
20C
Czw
23C
Pt
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaNakłoBiznesKarp Nakielski na liście produktów tradycyjnych
Karp Nakielski
18.08.2016 | 08:00

Karp Nakielski na liście produktów tradycyjnych

Smaczniejszej ryby nie jedliście!

Na zdjęciu: Karp Nakielski w pełnej krasie.

Fot. Stanisłąw Gazda

Karp Nakielski z hodowli w Ślesinie k. Nakła nad Notecią jest jednym z najnowszych i pierwszym produktem rybnym wśród siedemdziesięciu specjałów z regionu kujawsko-pomorskiego, znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wniosek o rejestrację karpia został złożony w grudniu 2015 roku. Zgodnie z wymogami ministerstwa, we wniosku należało wykazać że rejestrowany produkt stanowi element tożsamości społeczności lokalnej oraz należy do dziedzictwa kulturowego regionu. Ponadto na etapie wniosku o rejestrację konieczne było wykazanie, że sposób wytwarzania produktu nie zmienił się od przynajmniej 25 lat.

W przypadku karpia nie było z tym problemu. Tradycja gospodarki karpiowej w okolicach Ślesina ma około 100 lat. Stawy położone są na obszarze objętym ochroną przyrody w ramach europejskiej sieci Natura 2000. Bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zapewnia odpowiednie zaopatrzenie stawów w świeżą i czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. Produkcja karpia nakielskiego odbywa się według wzorców z drugiej połowy XIX wieku. Powtarzany od dziesiątek lat cykl hodowli „od wylęgu do ryby handlowej” w oparciu o własny materiał zarybieniowy sprawił, że karp nakielski posiada unikatowe cechy związane z wyglądem oraz jakością mięsa. Jest naprawdę rewelacyjne: charakteryzuje się świeżym zapachem oraz specyficznym delikatnym smakiem, pozbawione jest posmaku mułu i osadów dennych.

Ślesińskie karpie dojrzewają przez 3 lata, a ich produkcja ma charakter zrównoważony. W tym czasie ryby odżywiają się naturalnym pokarmem, który wytworzył się w ekosystemie stawów. Ponadto karpie dokarmiane są zbożami pochodzącymi z lokalnych upraw. Cała hodowla odbywa się zgodnie ze sztuką rybacką i przy zachowaniu dobrostanu ryb.

Podobne wpisy

Powiązane treści