Bydgoszcz
17C
Słonecznie
63% wilgotność
Wiatr: 4km/h WNW
H 17 • L 17
18C
Pt
19C
Sob
22C
Nd
25C
Pon
24C
Wt
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEMiejsca i lokaleKroczek Lody Naturalne -100% lodów w lodach. Jutro zaczyna się ich sezon!
lody_kroczek
16.06.2016 | 19:10

Kroczek Lody Naturalne -100% lodów w lodach. Jutro zaczyna się ich sezon!

Od godziny 10.00 na plaży przy "Strefie".

Na zdjęciu: Załoga w pełni gotowości.

Fot. Stanisław Gazda

Przemek Czwartek i Rafał Trudziński pojechali w warmińsko-mazurskie, żeby zawrzeć kontrakt życia z firmą oferującą nową markę lodów. Okazały się beznadziejne. Gdy zrezygnowani zamierzali wrócić do Bydgoszczy, zajrzeli do lodziarni rodziny Kroczków. Produkowane tam lody zwaliły ich z nóg na kolana. Czegoś tak wspaniałego jeszcze nigdy nie jedli. Nie wahając się ani przez moment zaproponowali właścicielom, że zajmą się tym, by w tych niesamowitych lodach rozkochać całą Bydgoszcz.  Zapowiadają, że już od najbliższego piątku, ich lodowy foodtruck, który zaparkuje na plaży przy „Strefie”, nie będzie miał sobie równych!

Pierwsze przetarcie szlaków miało miejsce podczas jednego z ostatnich Frymarków.  Wtedy pewna starsza pani, skosztowawszy lodów Kroczek z nieukrywanym zachwytem oświadczyła Przemkowi i Rafałowi, że poczuła się jak nastolatka, bo taki właśnie smak lodów miała w pamięci z młodości.

Firma Wojciecha i Magdaleny Kroczek, to firma z wieloletnimi tradycjami. Zaczęła produkować lody w czasach, kiedy nie znane były żadne stabilizatory, proszki jajeczne, pasty smakowe, emulgatory i inne „E”. Procedury, receptury ani drgną od lat pięćdziesiątych. Jeżeli do produkcji lodów ma być użyte mleko – to jest mleko, jeżeli śmietana – to jest śmietana, żółtka jajek są żółtkami jajek, ale tylko od kur z wolnego wybiegu. Stąd ta jakość. A smak?

I tu niespodzianka! Choć po obecności w Bydgoszczy „Pracowni Lodów Tradycyjnych” i lodziarni „Przystań na Lody” wydawać by się mogło, że w kwestii smaków niewiele jest już do powiedzenia – to Kroczek Lody Naturalne dla wielu będą zaskoczeniem. Pokrzywowe z imbirem, marchewkowe, burakowe, selerowe, bazyliowe, pietruszkowe, słony karmel, chilli. Bazą jest śmietanka i do niej dodawane są naturalne zioła i warzywa. Tego chyba jeszcze w Bydgoszczy nie było! A trzeba dodać, że są to lody na medal! I to złoty, na nie byle jakich targach, bo Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Food Natura. Mają też pierwsze miejsce w konkursie „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w kategorii „produkty regionalne pochodzenia roślinnego”. Ich wyróżnikiem jest także charakterystyczna czapka kucharska tzw. budyniówka z napisem Dziedzictwo Kulinarne. Jeżeli gdziekolwiek znajdziecie taki znaczek, tam możecie być pewni, że zjecie  coś ciekawego. Kto lubi sorbety – też je w foodtrucku Kroczek Lody Naturalne otrzyma. I nie będzie to zamrożona woda z sokiem owocowym, ale 60 procent naturalnych owoców zmieszanych z wywarem ze skórek jabłek, wodą, cukrem białym i trzcinowym.

Kroczek Lody Naturalne zaproponuje dziesięć smaków podstawowych, które będą bazą do tworzenia najróżniejszych miksów – w zależności od gustów i upodobań klientów.

 

Powiązane treści