Bydgoszcz
7C
Niebo częściowo zachmurzone
56% wilgotność
Wiatr: 8km/h WSW
H 7 • L 7
12C
Wt
7C
Sr
7C
Czw
9C
Pt
9C
Sob
W środę, 12 kwietnia ukaże się kwietniowy numer MetropoliaBydgoska.PL w druku. Wersję PDF udostępnimy około godziny 20:00. Zapraszamy!
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEMiejsca i lokaleKuchnia szczera, prosta i gościnna, czyli Luizjana w Bydgoszczy [ZDJĘCIA]
IMG_0714 (Copy)
30.03.2017 | 01:40

Kuchnia szczera, prosta i gościnna, czyli Luizjana w Bydgoszczy [ZDJĘCIA]

W samo południe, 30. marca, debiutuje w Bydgoszczy kuchnia kreolska.

Na zdjęciu: Długa 27...

Fot. Stanisław Gazda

Luizjana – stan na południu USA, nad Zatoką Meksykańską. Czy może kojarzyć się z Bydgoszczą? A kuchnia kreolska Luizjany, może mieć coś wspólnego z naszym miastem? Teraz już tak, bo na kulinarnej mapie, przy ul. Długiej 27 pojawiła się „Luizjana” – jedyna restauracja serwująca dania kuchni kreolskiej.

Kuchnię kreolska – będącą mieszanką tradycji kulinarnych Kreoli, zamieszkujących różne części świata, ze względu na położenie geograficzne można podzielić na: karaibską, kuchnię kreolską Luizjany oraz kuchnię cajun. Kuchnie kreolskie, charakteryzują się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, najczęściej afrykańskich, hinduskich i europejskich, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów. Niewątpliwie ich wspólnym mianownikiem jest na przykład stosowanie ryżu jako podstawowego pożywienia, wykorzystanie ryb i owoców morza, zamiłowanie do aromatycznych przypraw.

Kuchnię kreolską w Bydgoszczy fundują nam… torunianie: Tomasz Kreft i jego żona Dominika. Po powrocie z południa Stanów Zjednoczonych, gdzie na odkrywaniu wyjątkowych smaków kuchni kreolskiej upłynęło im siedem lat, zarazili swoją pasją znajomych i wspólnymi siłami, w 2012 roku stworzyli w sercu Torunia miejsce, którego klimat wiernie oddaje ducha Nowego Orleanu. To położone w delcie Missisipi miasto znane jest na całym świecie z doskonałej muzyki jazzowej i wyśmienitego jedzenia. Dania więc z tamtego rejonu są podstawą menu w restauracji „Luizjana”. Oprócz nich serwowane są także dania kuchni cajun – wiejskiej, chłopskiej, domowej, wywodzącej się od mieszkańców z terenów bagien orleańskich. Ale są też „perełki” – sztandarowe dania innych odgałęzi kuchni kreolskiej. Do wielu potraw używana jest charakterystyczna, bardzo aromatyczna przyprawa blackening przygotowywana na miejscu z mieszanki dziesięciu różnych ziół, która w charakterystyczny sposób poczernia potrawy.

Menu jest modyfikowane co dwa miesiące, ale danie polecane przez szefa kuchni zmienia się co tydzień lub dwa. W obecnie obowiązującym są cztery zupy – wśród nich gumbo – tradycyjna, lekko pikantna zupa cajuńska  z bardzo mało znaną w Polsce okrą, z wykorzystaniem oryginalnej zasmażki roux (stąd prawie czekoladowy kolor), z dodatkiem mięsa z kaczego udka, pieczonego w stylu confit. Jest dziesięć przekąsek. Naszą uwagę zwróciły polędwiczki tchoupitoulas – z wołowiny, w pikantnej indiańskiej marynacie, grillowane na patyku, podane z grzankami z masłem truflowym. Są trzy sałatki. Ale skupmy się na daniach głównych. Jest ich dwanaście: bakłażan pirogue, klasyczne danie luizjańskiej gospodyni (pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym z puree ziemniaczanym, czarnuszką, świeżym szpinakiem i prażonymi orzeszkami piniowymi), jambalaya z chorizo i  kurczakiem, indyk po kreolsku, żeberka BBQ, jego wysokość burger, łosoś w stylu blackened, policzki wołowe, małże blue cheese, krewetki big mama oraz próbowana przez nas najbardziej znana w Nowym Orleanie jambalaya z chorizo i krewetkami. Chwalimy ją m.in. za genialnie ugotowany ryż – jest kleisty, a przy tym nie rozgotowany, w towarzystwie „trójcy Nowego Orleanu”, czyli cebuli, papryki czerwonej i selera naciowego. Kawałki pomarańczy pozwalają przełamać smak i sięgać po kolejny kęs. Do każdego z dań podawany jest inny sos, wybitnie z nim współgrający.

Do naszych potraw wykorzystywane są najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowane, świeże produkty, które pochodzą od sprawdzonych i zaufanych dostawców – słyszę z ust Bartłomieja Wojnara jednego ze wspólników gospodarzy lokalu. Brzmi to trochę jak formułka ze strony internetowej restauracji, ale to musi być prawdą, skoro toruńska „Luizjana” uznana została przez internatów oceniających ją na jednej z opiniotwórczych stron internetowych, za „topową” restaurację w grodzie Kopernika.

Wspomnę chociażby używaną do steków wołowinę. Jest sezonowana ponad dwa tygodnie i pochodzi wyłącznie z hodowli szlachetnych ras mięsnych takich jak: Simental, Hereford, Red & Black Angus, Limousine, Charolaise – uzupełnia swoją wypowiedź Bartłomiej Wojnar.

Gdy okazało się, że po restauracji hinduskiej zwalnia się lokal przy Długiej 27, nie zastanawialiśmy się ani przez moment. To było to! Zauroczyło nas dojście do lokalu, prowadzące od ulicy Długiej przez wąską, wybrukowaną wnękę. To już na tym etapie jest tak typowo nowoorleańskie, ale zamierzamy ją jeszcze bardziej dostosować do klimatu największego miasto stanu Luizjana – mówi Dominika Kreft, współwłaściciel restauracji „Luizjana”.

Na początek wnękę wypełnia muzyka – standardy jazzu nowoorleańskiego – pobrzmiewające także wewnątrz lokalu. Docelowo zarówno jedzenie, jak i muzyka oraz wystrój lokalu mają tworzyć spójność, pozwalającą odnieść wrażenie, że jest się właśnie w Nowym Orleanie. W sumie już bardzo niewiele brakuje. Jest dobre jedzenie, dopasowane doń wino i muzyka, jeszcze tylko ten nowoorleański luz, pozostawienie trosk i problemów za progiem, skupienie się na tym, co tu i teraz, i będzie OK!

Za co uwielbiana jest kuchnia kreolska? Bo jest trochę na bakier z ogólnymi trendami, rozpanoszonym wszędzie kulinarnym mainstreamem promującym ultra małe porcje, krople porannej rosy, galaretki z buraka, kropki z żelowanego awokado i inne dziwactwa. To jest kuchnia, dla tych, którzy chcą być w restauracji ugoszczeni, chcą tam przyjść się najeść, nie uczestnicząc w eksperymentach kucharza i eksperymentowaniu na gościach. To kuchnia taka jaką są Kreole – otwarta i szczera, prosta i gościnna, domowa, a przy tym wykwintna. Czynna od 12.00-22.00 a w weekendy o godzinę dłużej.

Podobne wpisy

Powiązane treści