Bydgoszcz
17C
Słonecznie
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h SSW
H 17 • L 17
18C
Pt
19C
Sob
25C
Nd
26C
Pon
26C
Wt
FORDON: Awaria tramwaju linii nr 7 na ulicy Akademickiej na wysokości ul. Romanowskiej (kierunek Łoskoń). Wstrzymano ruch tramwajowy w obu kierunkach.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEWydarzeniaKulinarne obchody Święta Niepodległości
kulinarne_swieto_niepodleglosci

Kulinarne obchody Święta Niepodległości ()

7,8 oraz 11 listopada w Bydgoszczy odbędzie się niecodzienna uczta.

Na zdjęciu: Impreza odbędzie się w restauracji Ratuszowej.

Fot. Stanisław Gazda

7 i 8  oraz 11 listopada, okolice Starego Rynku w Bydgoszczy, szczególnie zaś ulica Długa przed Hotelem Ratuszowym i restauracja Ratuszowa, będą tymi miejscami, do których nietrudno będzie trafić. Trzeba będzie jedynie polegać na zmyśle węchu. A gdy już się dotrze na miejsce – pobudzone zostaną wszystkie zmysły…

Niepompatyczne obchody Święta Niepodległości rozpocznie 7 listopada o 19.00 uczta w restauracji „Ratuszowa”, na której nie będzie „polskiej żółci”, lecz słowiańska wesołość, a nawet kilka słowiańskich strojów. Goście przyjść mogą w tym, w czym im wygodnie, czyli, jak powiada jeden z organizatorów – nawet w pokutnych worach – ważne, by był w nich otwór na 75 zł od osoby – nie od pary, bo pary się same dobiorą w zgodzie z własnymi orientacjami, z wyjątkiem tych, które podlegają kodeksowi karnemu. Ponadto uczestnik ma mieć 7 zł i 50 groszy, czyli 10% na obsługę, orkiestrę i inne fanaberie zgodnie z savoir – vivre.

Miejsce akcji: 7 – 8 listopada 2015 (sobota i niedziela) na  ulicy Długiej przed Ratuszowym, 11 listopada ( środa )- Rynek Starego Miasta w Bydgoszczy. Każdego dnia od 11.00 do 16.00.

A w szczegółach, działo się będzie to:

Gęsi – NOVY obiad w Ratuszowej od 12.00 – 16.00. W karcie: Kołudzkie trio z gęsiny (carpaccio z półgęska, gęsi tatar, gęsia leberka), czernina z brzadem/rosół z gęsimi pierożkami, udko gęsie confit podane na kaszotto z kapustą modrą.

Gęsi – NOVA Uczta w Ratuszowej od 19.00 – 7 listopada w sobotę. Menu: Foie gras z gęsiej wątróbki na sposób kujawski. Czernina/rosół z pierożkami. Pieczyste z gęsi kołudzkiej z sosem jabłkowo-śliwkowym (podane z ziemniaczkami pieczonymi lub kaszą, kapusta modra, pikle), tort pierzasty.

GĘSI – NOVY – Smak Zakola Dolnej Wisły, a.., „Niech Cię Zakole” z Piotrem Lenartem i „Gzinianką”. Będą: gęś-burgery kołudzkie, pierogi z gęsiną w trzech smakach , żołądki gęsie duszone w cebuli. Zaś na mini jarmarku pojawią się produkty z kołudzkiej gęsiny nagrodzone Złotym  Półgęskiem 2012 i 2013 Wszystkie potrawy dostępne na wynos.

Smaki Gzina – „wioski kulinarnych rytuałów”, czyli Wariacje na temat Kuchni Słowian z „Gzinianką” i Piotrem Lenartem. W programie: Rytuał rozbioru gęsi kołudzkiej o 13.00 każdego dnia – Piotr Lenart, a do zjedzenia: podpłomyki gzińskie z okrasą, „Bryjka gzińska” czy flaczki z gęsiny, kaszotto gzińskie z gęsiną i kapustą

Stół „Gęsi- Nowych Smaków” z Ratuszowej i Zakola Dolnej Wisły: Gapiozupa na gęsich podrobach (degustacja ze Stołu do woli i możliwość zakupu na wynos). Ponadto: kawa i herbata, woda mineralna i soki do woli; trunki do nabycia w restauracji. Wieczór umilą: akordeonista Krzysio, pokaz kulinarny i kuchenne rymowanki Piotra Lenarta oraz dobry humor gości.  A wszystko to za75 zł/osobę + 7 złotych i 50 groszy  na akordeon….

Rezerwacje na ucztę i obiady– restauracja Ratuszowa – Mikołaj Joachimowski tel. 606 953091;  e-mail – mikjoachimowski@gmail.com.

Powiązane treści