Bydgoszcz
14C
Słonecznie
67% wilgotność
Wiatr: 3km/h W
H 14 • L 14
20C
Pt
21C
Sob
24C
Nd
23C
Pon
19C
Wt
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCI„Lato na wsi” w Minikowie zaprasza
Minikowo
05.05.2016 | 07:50

„Lato na wsi” w Minikowie zaprasza

Targi „Lato na wsi” rokrocznie cieszą się dużym zainteresowaniem wystawców i zwiedzających.

Na zdjęciu: Targi w Minikowie, to okazja do kupienia na największej w województwie wystawie ogrodniczej - prosto od producenta, rośliny i sadzonki, nasiona i cebulki roślin ozdobnych.

Fot. Stanisław Gazda

Minikowo. Tamtejszy Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  organizuje w najbliższy weekend (7-8 maja) targi turystyczno-ogrodnicze „Lato na wsi”.

Są one wielotematyczną imprezą, o charakterze edukacyjno-promocyjnym, mającą na celu promocję działalności pozarolniczej oraz dziedzictwa kulturowego i kulinarnego województwa kujawsko-pomorskiego. To także doskonała okazja do kupienia na największej w województwie wystawie ogrodniczej – prosto od producenta –  roślin i sadzonek, nasion i cebulek roślin ozdobnych; uzyskania informacji dotyczących projektowania i urządzania ogrodów, pielęgnacji roślin. Obejrzeć będzie można pokazy pracy kosiarek oraz wystawę psów ras pierwotnych – po prostu w ciekawy sposób spędzić wolny czas.

Na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentują się wytwórcy produktów lokalnych i regionalnych – firmy członkowskie sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Goście imprezy będą mieli okazję degustacji i zakupu żywności wysokiej jakości pochodzącej z naszego regionu, a dodatkową atrakcją będzie również możliwość spotkania i bezpośredniej rozmowy z wytwórcami.

W niedzielę (8 maja) odbędzie się regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych, a także przygotowanie wytwórców lokalnych specjałów do zdobywania unijnych certyfikatów. W konkursie będą brać udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa.

W programie wydarzenia znajdzie się wiele atrakcji, w tym między innymi: V Krajowa Wystawa Szpiców i Psów Pierwotnych; Krajeńsko-Pałuckie Zawody Sikawek Strażackich (sobota); Regionalna Wystawa Trzody Chlewnej, Zwierząt Futerkowych Drobiu Hodowlanego i Ozdobnego; prezentacja powiatów i gmin; prezentacja parków krajobrazowych; warsztaty kulinarne; prezentacja twórczości ludowej, będą również konkursy dla publiczności – „Ekologia i ochrona środowiska” oraz „Poznaję produkt ekologiczny”. Dla laureatów wszystkich konkursów przewidziano atrakcyjne nagrody.

Podobne wpisy

Powiązane treści