Bydgoszcz
12C
Niebo częściowo zachmurzone
81% wilgotność
Wiatr: 3km/h WNW
H 12 • L 12
18C
Pt
19C
Sob
22C
Nd
25C
Pon
24C
Wt
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaNakłoFotorelacje„Lato na Wsi” w Minikowie [ZDJĘCIA]
13.05.2017 | 14:50

„Lato na Wsi” w Minikowie [ZDJĘCIA]

13 i 14 maja w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie k. Nakła n. Notecią odbywają się targi „Lato na Wsi”.

Zdjęcia: Stanisław Gazda

Celem tej wielotematycznej imprezy o charakterze edukacyjno-promocyjnym jest w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego.

Każdego roku ponad 300 wystawców i ponad 20 tys. osób odwiedza „Lato na Wsi” w Minikowie.

PROGRAM:

Sobota  13 maja

9.00                      Otwarcie Targów i Wystawy Zwierząt

10.00                    Komisyjna ocena królików – hale wystawowe

10.00 – 12.00       Konferencja dla hodowców alpak, pn. Hodowla Alpak w Polsce – sala konferencyjna, budynek C

10.00 – 14.00       Konkurs dla publiczności „Poznaję produkt ekologiczny” – stoisko promocyjne KPODR

10.00-15.00         Impreza promocyjna pn. „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” – ring

                               Warsztaty plastyczne i kulinarne dla najmłodszych

                               WYSPA ZDROWIA promująca zdrowy styl życia – porady dietetyków, lekarzy, badania profilaktyczne – ring

11.00-12.00          Panel dyskusyjny na temat walorów dietetycznych mięsa drobiowego z udziałem lekarzy, dietetyków i przedstawicieli nauki  – scena główna

12.00-13.00         Pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni Marcina Szukaja – scena na ringu

14.00-15.00         Program Pozytywnego Szkolenia Psów Schroniskowych „Lira” – pokaz wyszkolenia psów ze schroniska w Bydgoszczy

17.00                     Zakończenie I dnia targów

Niedziela 14 maja

10.00                    Otwarcie II dnia Targów oraz Wystawy Zwierząt

10.00                   Otwarcie Krajowej Wystawy Szpiców i Psów Ras Pierwotnych – teren wystawy

10.30                   Oficjalne otwarcie targów z udziałem gości – scena główna

10.00-12.00       Komisyjna ocena potraw i produktów zgłoszonych do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu” – sala Centrum Dziedzictwa Kulinarnego

10.15-13.15         Turniej Powiatów – ring

10.00-14.00       Konkurs dla publiczności pn. „Z ekologią na Ty” – stoisko promocyjne KPODR

10.00-15.00       Impreza promocyjna pn. „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” – ring

                            Warsztaty plastyczne i kulinarne dla najmłodszych

                            WYSPA ZDROWIA promująca zdrowy styl życia – porady dietetyków, lekarzy, badania profilaktyczne – ring

11.00-13.00       Pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni i restauratora Artura Moroza – scena na ringu

12.30                  Ogłoszenie wyników konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” – scena główna

13.00                 Wręczenie nagród hodowcom trzody chlewnej i królików – scena główna

13.45                  Wręczenie nagród zwycięzcom Turnieju Powiatów – scena główna

14.15                  Ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – scena główna

16.00                 Zakończenie targów.

Powiązane treści