Bydgoszcz
3C
Opady
93% wilgotność
Wiatr: 6km/h WSW
H 3 • L 3
-1C
Pt
-1C
Sob
0C
Nd
1C
Pon
-0C
Wt
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEMiejsca i lokaleLody z Pracowni
Nowa lodziarnia w Bydgoszczy - Pracownia Lodów Tradycyjnych
13.11.2015 | 17:09

Lody z Pracowni

Nie amerykańskie, lecz rodzime, tradycyjne, z niewielkim nawiązaniem do włoskich gelato - to wydaje się być współczesnym wyznacznikiem dobrych lodów.

Na zdjęciu: Jedzienie lodów jesienią i zimą staje się coraz popularniejsze, ale też zdrowsze.

Fot. Stanisław Gazda

Lodziarski biznes, w głowach jego twórców, powstał dużo wcześniej przed pojawieniem się nad Brdą lokalu pod nazwą „Przystań na lody”. Ale realizuje się dopiero od niespełna miesiąca, odkąd Pracownia Lodów Tradycyjnych stała się nową rzeczywistością przy ulicy Wełniany Rynek 8.

Lodziarnia powstała z myślą o prosumentach – profesjonalnych konsumentach, świadomych tego, czego należy oczekiwać od kupowanego produktu. Dlatego lody z Pracowni Lodów Tradycyjnych nie tylko wyglądają jak lody i smakują jak lody, ale nimi są. Ich świeżość, naturalność i wyśmienita jakość bierze się stąd, iż powstają na miejscu, na zapleczu lodziarni, przy wykorzystaniu najlepszego mleka i śmietany od lokalnych producentów, wyselekcjonowanych owoców oraz wiedzy i tradycji rodem z Włoch, gdzie tamtejsze lody uchodzą za wzorzec i ideał. Mimo tego są lody z ulicy Długiej wspomnieniem polskiej przeszłości – smakowym nawiązaniem do lodów bardzo mlecznych i bardzo śmietankowych, które pamiętają osoby starsze i w średnim wieku; lodów czerpanych specjalną łyżką i w formie kulek kładzionych między dwa wafelki.

Nie jest zamysłem właścicieli lokalu ściganie się w ilości smaków i kolorów lodów.

Najważniejsze są jakość i gusta klientów, więc niekoniecznie pójście za modą, lecz bardziej za zapotrzebowaniami i sugestiami konsumentów, którzy częściej niż przed laty podróżują, mają lepszą skalę porównawczą co do jakości i możliwości w branży lodziarskiej, i co najważniejsze – chcą kupować lody nie tylko latem – mówi Mikołaj  – właściciel Pracowni Lodów Tradycyjnych przy Wełnianym Rynku 8.

Codzienność Pracowni Lodów Tradycyjnych, to osiem smaków i cena 3,50 za ponad 60 gramową porcję, 25 zł za 0,5 kg opakowanie i 45 zł za kilogram lodów.

To nowe miejsce na kulinarnej mapie Bydgoszczy, i co niezmiernie ważne – nowy obiekt przy ulicy Długiej, która także dzięki niemu zaczyna przybierać nowe oblicze, zyskiwać na kolorycie, atrakcyjności, choć jej potencjał wciąż jest jeszcze nie w pełni wykorzystany.

Podobne wpisy

Powiązane treści

Program do mailingu FreshMail
 

Program do mailingu FreshMail