Bydgoszcz
-12C
85% wilgotność
Wiatr: 1km/h S
H -12 • L -12
-12C
Pon
-13C
Wt
-12C
Sr
2C
Czw
1C
Pt
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCILubisz gorzkie pestki moreli i gorzkie migdały? Uważaj!
migdały_1200x800
08.04.2016 | 13:45

Lubisz gorzkie pestki moreli i gorzkie migdały? Uważaj!

Jedząc większe ilości narażamy się na działanie amigdaliny, która w organizmie rozkłada się uwalniając cyjanowodór.

Na zdjęciu: Migdały.

Fot. Stanisław Gazda

W ostatnim czasie, gorzkie pestki moreli oraz gorzkie migdały, są błędnie promowane jako posiadające działanie przeciw-nowotworowe, co sprawiło, że niektórzy ludzie spożywają znacznie większe ilości tych produktów niż zwykle.  Nie ma dowodów naukowych, potwierdzających że gorzkie pestki moreli, gorzkie migdały lub amigdalina są skuteczne w leczeniu raka.  Ze względu na potencjalne ostre i długoterminowe toksyczne działanie wywołane przez cyjanek, Główny Inspektor Sanitarny odradza spożywanie więcej niż 1-2 pestek, gdyż większa ilość może spowodować poważne zagrożenie dla zdrowia. 

Tymczasem, w niektórych przypadkach ilość gorzkich pestek moreli i gorzkich migdałów, która jest zalecana do spożycia, jest bardzo duża, a to  może prowadzić do znacznego narażenia na cyjanek i w konsekwencji zatrucia organizmu.

Nasiona lub pestki mogą być gorzkie lub słodkie i zawierają zróżnicowane ilości substancji o nazwie amigdalina.  Należy ona do grupy naturalnych toksyn roślinnych, zwanych glikozydami cyjanogennymi. Główne rośliny jadalne, w których występują glikozydy cyjanogenne to migdały, sorgo, maniok, fasola półksiężycowata, owoce pestkowe (jak morela czy brzoskwinia) i pędy bambusa. Wysokie poziomy amigdaliny były wykrywane w surowych gorzkich migdałach i gorzkich pestkach moreli (a także niejadalnych pestkach innych owoców, np. jabłek i wiśni). Spożycie gorzkich migdałów i gorzkich pestek moreli może stanowić ryzyko dla zdrowia, gdyż amigdalina w organizmie rozkłada się uwalniając cyjanowodór (HCN) w wyniku działania enzymów obecnych w pestkach (β-3-glukozydazy) i /lub poprzez hydrolizę w wyniku działania mikroflory jelitowej. Cyjanowodór jest szybko absorbowany i rozprowadzany przez organizm i może powodować poważne działania toksyczne w zależności od stężenia spożytej amigdaliny i innych czynników metabolicznych.

Objawy zatrucia cyjankiem to ból głowy, zawroty głowy, zaburzenia psychiczne i ruchowe, sinica (niebieskawe zabarwienie skóry i błon śluzowych) z drgawkami i konwulsją, a w ciężkich przypadkach zatrzymanie akcji serca, śpiączka, a nawet śmierć.

Pestki moreli i migdałów (gorzkie lub słodkie) są używane  także do wzbogacania smaku żywności i napojów, w tym likierów (np. amaretto) oraz niektórych ciastek i ciast. Jednakże, używa się ich w bardzo małych ilościach co nie powoduje zagrożenia dla zdrowia.

Podobne wpisy

Powiązane treści