Bydgoszcz
7C
Słonecznie
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h WSW
H 7 • L 7
21C
Sob
24C
Nd
23C
Pon
19C
Wt
15C
Sr
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaLżej i mniej kalorycznie na świątecznym stole
DSCF0002_1200x800
10.12.2015 | 10:08

Lżej i mniej kalorycznie na świątecznym stole

Dania lżejsze i mniej kaloryczne też potrafią zachwycić...

Na zdjęciu: Świąteczny stół uginający się od tłustych i niezdrowych dań? Niekoniecznie! Można na przykład tak.

Fot. Stanisław Gazda

Jak Wam idzie odchudzanie? Z przerażeniem myślicie o suto zastawionym świątecznym stole i obmyślacie sposoby wykręcenia się od jedzenia? Nie ma takiej potrzeby! Święta Bożego Narodzenia to okazja do przygotowania pysznych dań również w wersji lżejszej i mniej kalorycznej! Tak jak zapowiadaliśmy, dla wszystkich dbających o sylwetkę, mamy przepisy opracowane przez eksperta w redukcji żywieniowej, dietetyczkę mgr Magdalenę Adamczak z Nautr House.

 

PAPRYKA FASZEROWANA

Składniki:

  • 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 400 g mięsa drobiowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 czerwone papryki
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek granulek FIBROKI

Przygotowanie

Szpinak mrożony rozmrozić ( świeży opłukać), posiekać z obranym czosnkiem i podsmażyć na łyżce oliwy. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy. Następnie oczyścić i pokroić pieczarki i podsmażyć na łyżce oliwy. Wszystkie podsmażone składniki połączyć z mięsem, Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano, dodać granulki Fibroki. Umyte papryki przekroić, usunąć pestki i napełnić mięsnym farszem. Papryki ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika. Papryki piec około 45 min w temperaturze 200 st C.

ZUPA CZOSNKOWA

Składniki:

  • 2 l bulionu z kostki warzywnej KILUVA,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 posiekanego świeżego,
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek na połówki. Zagotować wodę, wrzucić kostkę warzywną KILUVA, cebulę, czosnek i ziemniaki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Zestawić zupę z ognia, odlać ½ szklanki, lekko ostudzić i wymieszać z jogurtem. Wlać jogurt z zupą do garnka mieszając i gotować jeszcze chwilę. Zupę doprawić solą i pieprzem, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować na gładką masę. Zupę podawać z 2-3 grzankami FIBROKI.

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

  • ¼ główki czerwonej kapusty,
  • 20 dag pieczarek,
  • 20 dag szpinaku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki KILUVA,
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, cebulę i czosnek pokroić i wszystko podsmażyć na łyżce oliwy. Bulion warzywny dodać do podsmażonych warzyw, doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i kuminem. Gotować ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać ok. 10-15 min. przed zakończeniem gotowania zupy, 5 minut przed, dodać szpinak, koperek i kolendrę.

SOLA W SALSIE

Składniki:

  • 50 ml białego wina,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki,
  • 2 gałązki lubczyku,
  • 2 filety z soli,
  • 1 kostka warzywna KILUVA,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wino, ocet, 3 łyżki oliwy, pietruszka i lubczyk zmiksować na gładki sos. Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na blasze posmarowanej oliwą. Posypać rozkruszoną kostką warzywną KILUVA. Filety można jeszcze oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posolić. Blachę z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec filety przez 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć blachę z piekarnika i polać każdy filet odrobiną przygotowanego wcześniej sosu – resztę sosu zostawić. Upieczoną rybę ułożyć na talerzach i każdą porcję polać sosem.

Kostka warzywna KILUVA do nabycia w Natur House.

ZUPA CEBULOWA

Składniki:

  • 1 l wywaru z warzyw lub z kostki warzywnej KILUVA,
  • 4-5 dużych cebul,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta białego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obrać, czosnek pokroić w cienkie plastry, cebule w nieduże pióra i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dolać białe wino. Odmierzyć około 1 litr wywaru, dodać do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodać 1 łyżeczkę majeranku, pieprz i sól i zagotować. Gorącą zupę zmiksować. Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

ROMANS KAWOWO-BANANOWY

   Składniki (na 2 porcje):

– 200g chudego twarogu
– 2 łyżeczki miodu
– 150 ml jogurtu naturalnego
-1/5 szklanki kawy (np. zielonej Apinat Cafe- dostępnej w Naturhouse)
– 2 małe banany
– kilka kropli soku z cytryny
– 4 łyżki musli

Sposób przygotowania:
Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jogurt, ostudzoną, rozpuszczoną kawę, miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Banany pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Deser nakładać do pucharków lub szklanek w kolejności twarożek, plasterki banana, musli.

ZUPA OCZYSZCZAJĄCA

Składniki (4 porcje):
2 małe cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ziemniaki
1 czerwona papryka
1 mała marchewka
0,5 selera
1 pietruszka
Udko z kurczaka
0,5 kg kapusty kiszonej
1 litr bulionu warzywnego z kostki warzywnej KILUVA
pieprz, sól, majeranek, bazylia, natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój w kostkę.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w wysokim naczyniu i podsmaż wszystkie warzywa ok. 5 minut, duś pod przykryciem kolejne 5 minut. Następnie zalej bulionem warzywa, dodaj wcześniej ugotowane udko z kurczaka (pokrój mięso w kostkę), gotuj ok. 3 minuty. Pod sam koniec dodaj kapustę kiszoną, gotuj jeszcze minutkę. Dopraw zupę majerankiem i bazylią.
 

 

 

 

 

 

 

Powiązane treści