Bydgoszcz
0C
Lekkie opady śniegu
95% wilgotność
Wiatr: 4km/h ESE
H 0 • L 0
-1C
Sob
-2C
Nd
-2C
Pon
-4C
Wt
-4C
Sr
PILNE: Tramwaje ponownie nie kursują ulicą Chodkiewicza. Linie nr 4 i 6 skierowane są do pętli Las Gdański, możliwe są także opóźnienia kursów - podało ZDMiKP.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIMedycyna dla każdego, czyli „Medicalia 2015”
Dzień Nauki "Medicalia"
21.11.2015 | 22:43

Medycyna dla każdego, czyli „Medicalia 2015”

Dzień Nauki „Medicalia” będzie doskonałą okazją, aby przyjrzeć się kulisom medycyny - dziedziny nauki, która fascynuje chyba każdego człowieka..

Na zdjęciu: Zajęcia warsztatowe pozwolą poznać dane zagadnienie od strony praktycznej.

Fot. Stanisław Gazda

28 listopada 2015 r. Collegium Medicum UMK organizuje coroczny Dzień Nauki „Medicalia”. Będzie to doskonała okazja, aby każdy mógł przyjrzeć się kulisom medycyny. Przedstawiciele medycznych profesji, pokażą tego dnia m.in. jak wyglądają wrogowie z lodówki, opowiedzą o działaniu leków i o tym jak trenować mózg.

Na wszystkie zajęcia obowiązują zapisy. Niestety nie ma już miejsc na wykłady i prezentacje, przybliżające tajemnice i rytuały sali operacyjnej; budowę i działanie leków, by poznać tajemnice olejków eterycznych i cudowną moc dotyku – masaż aromaterapeutyczny, czy zobaczyć salę operacyjną, jako codzienne miejsce pracy chirurga dziecięcego i instrumentariuszki. Ale jest jeszcze wiele innych tematów, które dzięki „Medicaliom” mogą poszerzyć wiedzę medyczną. Chociażby zajęcia omawiające zdrową dietę – fakty i mity związane z tym zagadnieniem. Poznać będzie można zasady racjonalnego żywienia oraz aktualne trendy dietetyczne. Dowiedzieć będzie można się także o najczęstszych błędach żywieniowych Polaków oraz ich konsekwencjach dla zdrowia. Podczas zajęć będzie można dokonać pomiarów antropometrycznych ciała, dzięki którym dietetyk określi stan odżywienia organizmu.

Podczas wykładu na temat „Wrogowie z lodówki, czyli mikroflora Twojej kuchni”, szczególnie zaś w ramach warsztatów – ich uczestnicy dowiedzą się, jaki jest poziom zanieczyszczenia mikrobiologicznego „przeciętnej” kuchni, które przedmioty kuchenne są najbardziej niebezpieczne, jeśli chodzi o występowanie drobnoustrojów oraz jakimi drogami rozprzestrzeniają się drobnoustroje związane z żywnością. Możliwa będzie także obserwacja pod mikroskopem i na podłożach hodowlanych drobnoustrojów najczęściej występujących w naszych kuchniach oraz ustalenie i porównanie liczby bakterii, izolowanych z różnych akcesoriów kuchennych (gąbki do naczyń, ręczniki kuchenne, noże) i powierzchni. Przedstawione zostaną zalecenia pozwalające zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne przygotowywanych posiłków.

Jak zachowuje się i reaguje człowiek po wypiciu alkoholu? To z grubsza wie prawie każdy, ale co się dzieje wówczas w organizmie, poznać będzie można podczas wykładu: „Alkohol etylowy – co każdy wiedzieć powinien?” Podczas zwiedzania laboratorium można będzie zobaczyć, jak przeprowadza się badanie na zawartość alkoholu etylowego. Dowiemy się również, po jakim czasie od spożycia alkoholu możemy bezpiecznie zasiąść za kierownicą samochodu.

Kolejne tematy poruszane w ramach „Medicaliów” dotyczyć będą takich zagadnień jak: Bakterie na naszej skórze – wróg czy przyjaciel?, Wykrywanie związków organicznych w pożywieniu, Akaroentomologia medyczna – pasożytnicze owady i pajęczaki, Rośliny i roślinne surowce olejkowe stosowane w kosmetyce i perfumerii, Jak aktywnie spędzać czas po 60 roku życia?, Czy prawdą jest, że kochanego ciała nigdy nie za wiele? Paradoks otyłości, czyli kiedy nadmierna masa ciała chroni zdrowie?, Kiedy melanż Cię poniesie – postępowanie ratunkowe, Z DNA w cztery oczy, czyli co można powiedzieć używając trzech liter? Zdrowie zaczyna się na talerzu – czy wiesz, co jesz? Wstydliwy problem nietrzymania moczu i inne zaburzenia dna miednicy, Trenuj swój mózg po 60 roku życia,

Zapisy na zajęcia z powyższych tematów trwają  do 27 listopada 2015 r. lub do wyczerpania limitu miejsc w godz. 8:00-14:00 pod numerem telefonu: 52 585-38-19 lub drogą mailową promocja@cm.umk.pl

 

 

 

Powiązane treści