Słonecznie
Wiatr: 6km/h E
Pon
Wt
PILNE: Źle zaparkowany pojazd na ul. Chodkiewicza. Tramwaje linii nr 4 i 6 skierowane zostały na Las Gdański.
Metropolia BydgoskaBydgoszczPolitykaMetropolia Bydgoska napisała list otwarty. „Konieczne jest powołanie nowego marszałka”
metropolia bydgoska
10.03.2016 | 11:17

Stowarzyszenie przedstawiło warunki, jakie muszą zostać spełnione, aby współpraca w województwie przebiegała pomyślnie.

Na zdjęciu: Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska chce powołania nowego marszałka.

Fot. archiwum

Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska wydało list otwarty, w którym poruszyło kwestię współpracy w województwie kujawsko-pomorskim. Zdaniem ugrupowania kierowanego przez Piotra Cyprysa, należy przywrócić zaufanie do sejmiku oraz urzędu marszałkowskiego.

„Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska nie zostało zaproszone do okrągłego stołu dotyczącego przyszłości naszego regionu, mimo zapewnień Marszałka Piotra Całbeckiego o otwartości na dialog” – czytamy we wstępie listu podpisanego przez przewodniczącego stowarzyszenia, Piotra Cyprysa, który wyraził nadzieję, że głos jego ugrupowania zostanie uwzględniony w debacie.

Zdaniem Metropolii Bydgoskiej należy przywrócić zaufanie mieszkańców do województwa oraz urzędu marszałkowskiego. Aby tak się stało, muszą zostać spełnione konkretne warunki. Rozdział pomocowych środków unijnych powinien być dokonywany według parytetu ludności na całym obszarze regionu z podziałem na powiaty i miasta prezydenckie, a w składzie rady eksperckiej opiniującej projekty powinien się znaleźć jeden przedstawiciel każdego powiatu oraz miasta prezydenckiego. Stowarzyszenie opowiedziało się też za uszanowaniem prawa Collegium Medicum UMK do autonomii i prawa każdego samorządu do niezawisłego podejmowanie decyzji w kwestii współpracy z innymi gminami, podając przykład związku metropolitalnego. W liście otwarty czytamy także, że konieczne jest pokazanie rzeczywistego zadłużenia regionu i w przyszłości nowe zobowiązania samorządu województwa oraz spółek od niego zależnych powinny być przyjmowane bez głosów przeciwnych, a każdy z radnych sejmiku miałby wówczas prawo weta.

W ostatnim punkcie pisma stowarzyszenie odniosło się do osoby marszałka Piotra Całbeckiego. – „Niezbędnym i koniecznym jest przywrócenie właściwych relacji pomiędzy samorządami miast i gmin regionu a marszałkiem województwa. Aby to się stało, koniecznym jest powołanie nowego marszałka akceptowanego przez mieszkańców regionu” – zakończyło list stowarzyszenie.