Bydgoszcz
-8C
85% wilgotność
Wiatr: 2km/h WSW
H -8 • L -8
-13C
Wt
-12C
Sr
2C
Czw
1C
Pt
1C
Sob
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIMistrzowie Potyczek Kulinarnych
Paweł Wojtysiak - zwycięzca XIII Kujawsko Pomorskich Potyczek Kulinarnych
27.11.2015 | 22:45

Mistrzowie Potyczek Kulinarnych

Paweł Wojtysiak na Kulinarny Puchar Polski nie będzie miał daleko, bo mieszka i pracuje w restauracji poznanskiego Hotel Parku.

Na zdjęciu: Sosób na kulinarny sukces? Improwizowanie!

Fot. Stanisław Gazda

Konkurs Black-box jest naprawdę trudny, ale cała dwunastka spisała się na medal – powiedział o uczestnikach XIII Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych przewodniczący jury Tomasz Szymański. –Poziom był bardzo wysoki, o czym świadczy różnica dwóch do siedmiu punktów, dzielących zawodników i decydujących o kolejności miejsc. Ale pierwsze miejsce jest tylko jedno…

I ono właśnie przypadło PAWŁOWI WOJTYSIAKOWI -HOTEL PARK W POZNANIU , który otrzymał czek na 1.800 zł i nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski. Na drugim miejscu uplasowała się jedyna kobieta startująca w Potyczkach KAROLINA WIŚNIEWSKA -HOTEL WELLNESS PROWITA W KOŁOBRZEGU. III miejsce zajął MARCIN GAJOWNICZEK – RESTAURACJA AMBER ROOM W WARSZAWIE.

W rozmowie z Metropoliąbydgoska.pl Mistrz Potyczek powiedział:

Black box to takie kulinarne jajko z niespodzianką, więc nie było jak przygotować się do konkursu, ani cokolwiek przećwiczyć. Zrobiłem rostbef na dwa sposoby – duszony w szybkowarze oraz pieczony w niskiej temperaturze, czyli na krwisto. Do tego puree z natki pietruszki i pasternaku, bób, tłuszcz wołowy, demiglas, konfitura z cebuli z powidłami śliwkowymi. Zwycięskie danie jeszcze nie ma nazwy, gdyż było moją improwizacją na temat wołowiny. Czy znajdzie się kiedyś w karcie menu mojej restauracji? Nie mi o tym decydować. Na pewno woda sodowa mi nie uderzy do głowy. Nie ma kiedy – w niedzielę normalny dzień pracy…

Powiązane treści