Bydgoszcz
18C
Słonecznie
82% wilgotność
Wiatr: 4km/h WSW
H 18 • L 18
19C
Sob
25C
Nd
23C
Pon
32C
Wt
29C
Sr
FORDON: Awaria tramwaju linii nr 7 na ulicy Akademickiej na wysokości ul. Romanowskiej (kierunek Łoskoń). Wstrzymano ruch tramwajowy w obu kierunkach.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCINajlepsze produkty spożywcze Pomorza i Kujaw są z Bydgoszczy i ze Świecia
Pamiątka X Edycji Konkursu na najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw
19.11.2015 | 21:13

Najlepsze produkty spożywcze Pomorza i Kujaw są z Bydgoszczy i ze Świecia

Na zdjęciu: Organizatorzy pomyśleli także o pamiątkowym "załączniku" do nagród.

Fot. Stanisław Gazda

I miejsce w kategorii RESTAURACJE zajęła Restauracja „Stylowa” w Świeciu, za menu degustacyjne „Poznaj Smak Regionu”, II miejsce przypadło Hotelowi-Pałacowi Romantycznemu w Turznie, za krem z raków, III miejsce dla Restauracji „Panorama” z Torunia, za pasty: piernikową i wegetariańską. W kategorii PRZEDSIĘBIORSTWO najlepszym okazało się Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX z Bydgoszczy, za roladę z kurczaka z koperkiem, II miejsce zajęła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu – Zakład Mleczarski w Toruniu, za deser mleczny pn. Pierniczek Toruński, na III miejscu uplasował się zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego „Sadkiewicz” z Bydgoszczy, za chleb kanapkowy wg. Sadkiewicza.

Kapituła Konkursu miała bardzo trudne zadanie, ponieważ produkty, które zostały przedstawione do oceny były na bardzo wysokim poziomie pod każdym względem. Głównym kryterium oceny była innowacyjność. Myślę że dokonaliśmy właściwego wyboru, który wszyscy tu obecni również zaaprobują – powiedział Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Wiesław Czarnecki.

Celem dorocznego konkursu ogłaszanego przez Urząd Marszałkowski na najlepsze kujawsko-pomorskie smaki, jest wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie kujawsko-pomorskim, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych oraz rozwijanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i gastronomicznej regionu. Konkurs przyczynia się również do zachowania i kultywowania dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw i przeprowadzony został w dwóch kategoriach: przedsiębiorstwa i restauracje.

Do konkursu zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.  Nagrody za zajęcie czołowych lokat maja formę statuetek. Nagrodą dla zwycięzcy konkursu jest również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2016 w Berlinie.

Uroczyste podsumowanie konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” miało miejsce w Restauracji Daglezja w Przysieku z udziałem m.in. wojewody kujawsko-pomorskiego Ewy Mes. Było ono także okazją do wręczenia odznaczeń państwowych i resortowych.

Uroczystość zakończyła degustacja potraw. Najlepszymi swoimi wyrobami chwaliły się uczestniczące w konkursie regionalne restauracje, szkoły i zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego.

Metropolibydgoskiej.pl powiedzieli:

Właściciel Restauracji „Stylowa” Jan Czubek i Szefowa Kuchni Monika Wlizło:

Jesteśmy bardzo szczęśliwi. Sama obecność na tej uroczystości jest dla nas wyróżnieniem, a co dopiero tak duży sukces. To wspaniała promocja dla naszej restauracji, która być może przyczyni się do liczniejszego i częstszego odwiedzania nas przez gości nie tylko ze Świecia. Serdecznie wszystkich zapraszamy!

-To także ogromny sukces szefa kuchni, pani Moniki, która w restauracji „Stylowa” się uczyła, rozwijała swój talent przechodząc na coraz to wyższy szczebel kariery zawodowej. Dla samej restauracji to ogromny prestiż i szansa na zauważenie na lokalnym rynku gastronomicznym.

-Zgłosiliśmy do konkursu i dziś też prezentujemy nasze Menu Degustacyjne – Poznaj Smak Regionu, dostępne na co dzień w restauracji za 39 zł, czyli: Przystawkę kaszubską – pierogi z łososia i dorsza z musem dyniowym; Przystawkę borowiacką – pasztet z dziczyzny z Borów Tucholskich z borówkami i musem chrzanowym; Zupę i popitek tradycyjny – barszcz czysty, oraz Danie główne – kurczak zielony (z pietruszką), czarny (z czarnym sezamem) i kopernikański ( z piernikiem gastronomicznym), a także Deser kociewski – naleśniki z powidłami śliwkowymi z Doliny Dolnej Wisły.

 

 

Powiązane treści