Bydgoszcz
15C
Słonecznie
93% wilgotność
Wiatr: 4km/h SW
H 15 • L 15
18C
Wt
18C
Sr
26C
Czw
21C
Pt
21C
Sob
Dziś ukazało się najnowsze, czerwcowe wydanie papierowe METROPOLIABYDGOSKA.PL. Zapraszamy do lektury!
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCINajsmaczniejsza z wysp… [ZDJĘCIA]
DSC_0011 (Copy)
10.06.2017 | 18:15

Najsmaczniejsza z wysp… [ZDJĘCIA]

Na zdjęciu: Gotowanie, gdy najlepsi kucharze patrzą na ręce, to nie taka prosta sprawa...

Fot. Stanisław Gazda

Sześciu blogerów kulinarnych z Polski, wśród nich m.in. Big Fat Daddy, Kuchnia Bazylii, Kulinarne przygody Gatity – przez dwie godziny, na specjalnych stanowiskach, przygotowywało potrawy, z określonych produktów.

Stawką była nagroda w wysokości 5 tysięcy złotych. Efekty pracy blogerów oceniali: Rafał Godziemski (właściciel Restauracji Memo), Marcin Szukaj – (właściciel Restauracji Kuchnia, Kuchnia Bar&Restauracja, Bulwar Bistro), doktor Józef Sadkiewicz (właściciel Akademii Kulinarnej), Monika Gwiazda (doradca kulinarny, uczestniczka programu Top Chef) oraz Wojciech Grześkowiak (szef kuchni Pałacu w Lubostroniu).

Po zakończeniu konkursu przedstawiciele kapituły przygotowywali 3 propozycje dań. Kucharze gotowali wspólnie dla bydgoszczan – każdy według własnego przepisu. Przygotowali po 500 porcji każdego dania: polędwiczki w sosie śliwkowym na wiśniówce, owiniętej boczkiem w ziołach podane z kaszą pęczak z odrobiną miodu, karkówka pieczona w prodiżu, dorsz w koprze włoskim z sałatką tagliatelle z warzyw z sosem chrzanowym, oraz żurek poza konkursem. Mieszkańcy, mieli okazję do degustacji przygotowanych potraw, ale również ich oceny. Potrawa która zbierze najwięcej głosów otrzyma tytuł „Bydgoskiej Potrawy Roku 2017”.

Powiązane treści