Bydgoszcz
12C
Słonecznie
32% wilgotność
Wiatr: 4km/h NNW
H 12 • L 12
5C
Sob
5C
Nd
8C
Pon
12C
Wt
9C
Sr
PILNE: Źle zaparkowany pojazd na ul. Chodkiewicza. Tramwaje linii nr 4 i 6 skierowane zostały na Las Gdański.
Metropolia BydgoskaBydgoszczEdukacjaOgólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu
żywność
03.01.2016 | 09:32

Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu

Żywność prozdrowotna będzie głównym tematem tegorocznej olimpiady

Na zdjęciu: Smacznie nie zawsze oznacza zdrowo...

Fot. Stanisław Gazda

W poniedziałek 11.01.2016 Instytut Zdrowia i Kultury Fizycznej Wyższej Szkoły Gospodarki wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy organizują XX (jubileuszowy) etap okręgowy Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.

W tym roku do tego etapu zakwalifikowało się 65 uczniów z 36 szkół ponadgimnazjalnych z województwa kujawsko pomorskiego i pomorskiego. Tematyką wiodącą tegorocznej Olimpiady jest „Żywność prozdrowotna” i takie zagadnienia jak: Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka; Ekologiczne aspekty żywienia człowieka; Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw; Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej; Suplementy diety – szczególny rodzaj żywności; Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu; Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia; Rozwój metod oceny sposobu żywienia.

Zmagania uczniów rozpoczną się o godz. 11:00 w Zespole Szkół Gastronomicznych  (ul. Konarskiego 5), natomiast uroczyste zakończenie wraz z ogłoszeniem wyników będzie miało miejsce w Akademickiej Przestrzeni Kulturalnej Wyższej Szkoły Gospodarki o godz. 16:00.

Przewodniczącą komisji okręgowej województwa kujawsko – pomorskiego oraz pomorskiego jest Dyrektor Instytutu Zdrowia i Kultury Fizycznej dr inż. Dorota Łoboda, a sekretarzem komisji mgr inż. Beata Kozińska – nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Toruniu.

III etap (centralny) – 17-19 marca 2016 r.

Powiązane treści