Bydgoszcz
18C
93% wilgotność
Wiatr: 4km/h ENE
H 18 • L 18
17C
Sob
18C
Nd
21C
Pon
23C
Wt
26C
Sr
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIPojawiły się pierwsze grzyby…
grzyby (Copy)
03.08.2016 | 12:21

Pojawiły się pierwsze grzyby…

Na zdjęciu: Pomyłka w ocenie grzybów może drogo kosztować...

Fot. Stanisław Gazda

Wysokie temperatury i opady deszczu sprzyjają pojawianiu się grzybów – zarówno w przydomowych ogrodach, jak również w lasach. Rozpoczął się sezon na kurki. Kurka, czyli pieprznik jadalny najczęściej  mylony jest z lisówką pomarańczową. Na szczęście dopiero zjedzenie większej ilości lisówki pomarańczowej może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Na pewno  uniknie się pomyłki po wizycie w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, gdzie zatrudnionym tam grzyboznawcom można, w godzinach od 7.00-15.00, zadać pytania dotyczące przydatności danego rodzaju grzybów do spożycia – dowiedzieć się w jaki sposób zbierać grzyby i je odróżniać.

Grzyboznawcy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy przeprowadzają bezpłatnie diagnostykę grzybów świeżych oraz osobom zainteresowanym wydają atest, który ważny jest 48h. Każdy, kto chce sprzedawać legalnie grzyby, powinien po ich zebraniu udać się do grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów i skonsultować, czy wśród okazów nie ma gatunków trujących.

W WSSE prowadzone są ponadto cykliczne akcje upowszechniające pogłębianie wiedzy o grzybach jadalnych i trujących oraz uświadamiające zagrożenia dla zdrowia wskutek zbierania grzybów nieznanych.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

– Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.

 – Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.

 – Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.

 – Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów (Dz. U. z 2014 r., poz. 1408).

 – Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.

 – Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.

 – Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.

 – Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.

A wspomniana na początku artykułu kurka – pieprznik jadalny,  ceniona jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki, które można przyrządzać na wiele sposobów. Smażenie kurek powinno trwać krótko, ponieważ w innym wypadku mocno twardnieją.

Powiązane treści