Bydgoszcz
-6C
Lekkie opady śniegu
79% wilgotność
Wiatr: 4km/h S
H -6 • L -6
-14C
Nd
-12C
Pon
-7C
Wt
-2C
Sr
4C
Czw
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIPopłoch wśród bakterii i wirusów. Otwarcie nowego laboratorium w WSSE
Na otwarciu pracowni molekularnej w WSSE
21.03.2016 | 13:29

Popłoch wśród bakterii i wirusów. Otwarcie nowego laboratorium w WSSE

Pracownia Molekularna jest krajowym pionierem w zakresie najnowocześniejszych badań nad bezpieczeństwem żywności.

Na zdjęciu: Goście uroczystego otwarcia nowej pracowni w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy, m.in. Poseł Rzeczypospolitej Polskiej Tomasz Latos, prof. dr hab. n. med. Jerzy T. Marcinkowski, prof. dr hab. Jolanta Kumirska.

Fot. Stanisław Gazda

21 marca 2016 roku zainaugurowała działalność Pracownia Molekularna przy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy. Podczas uroczystości otwarcia z udziałem m.in. zastępcy Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Wicewojewody Kujawsko-Pomorskiego zaprezentowane zostały możliwości nowego laboratorium, stosowany w nim sprzęt, a także korzyści dla miasta, regionu i kraju, związane z badaniami oferowanymi przez Pracownię.

Pracownia Molekularna prowadzi między innymi badania genetyczne metodą real-time PCR, umożliwiającą na przykład szybką identyfikację wirusów, trudnych w tradycyjnej hodowli, a także potwierdzanie obecności patogenów zmieniających swoje cechy biologiczne, jak szczep Escherichia coli O104:H4, który w 2011 roku w Niemczech doprowadził do wielu ciężkich zachorowań i zgonów.

Stosowane przez Pracownię metody i urządzenia należą do najnowocześniejszych na świecie i dzięki wysokiej czułości (nawet dziesięć wirusów nie ukryje się w tysiącu innych drobnoustrojów) pozwalają na szybkie wykrywanie patogenów w żywności i wodzie. Oznaczenia można wykonywać też z innych materiałów, takich jak wymazy, krew i wszelkie inne próbki, w których znajduje się DNA.

Możliwości sprzętu, w jaki wyposażona jest pracownia są ogromne i umożliwiają wdrażanie kolejnych metod badawczych w przyszłości, a także współpracę z ośrodkami naukowymi.

Laboratorium posiada liczne akredytacje, potwierdzające najwyższą jakość świadczonych usług i wyszkolenia personelu, a z jego badań korzystać mogą zarówno jednostki służby zdrowia, jak i klienci indywidualni oraz przedsiębiorcy.

Pracownia Molekularna analizuje na przykład obecność norowirusów i – jako jedyna w kraju – wirusa zapalenia wątroby typu A w owocach i warzywach sałatkowych. Jako, że nasze województwo jest rejonem rolniczo-przemysłowym – tego typu badania są wyjściem naprzeciw rosnącemu zapotrzebowaniu ze strony producentów żywności na eksport.

Działalność laboratorium przyczynia się także do podniesienia poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego w regionie. Umożliwia ono m.in. śledzenie ognisk zatruć w ośrodkach zbiorowego żywienia, w szkołach czy szpitalach; pozwala na identyfikowanie źródeł zanieczyszczeń w zakładach produkujących żywność; daje możliwość szybkiego wykrywania obecności wirusa grypy u osób chorych, co pomaga w bezzwłocznym rozpoczęciu odpowiedniego leczenia i może mieć kluczowe znaczenie w przypadku ciężko chorych pacjentów.

-To jest laboratorium na miarę  XXI wieku -powiedziała nam kierownik Pracowni Molekularnej – Anna Szczypińska – mając najnowocześniejszy sprzęt w kraju wykorzystujemy nowe metody badania. W ciągu kilku godzin możemy np. wykonać kompleksowe badanie genetyczne. Przedmiotem naszych badań może być żywność, rośliny i owoce, wymazy pobrane z powierzchni czy rąk pracowników oraz woda np. na obecność legionelli. Dzięki temu laboratorium będziemy mieć bezpieczniejszą żywność. Zwiększając liczbę i czułość badań, jesteśmy w stanie znaleźć zakontaminowaną żywność i wyeliminować ją z rynku. Od dziś, można śmiało powiedzieć, monitoring żywności w naszym kraju jest już pełny.

Powiązane treści