Bydgoszcz
5C
93% wilgotność
Wiatr: 2km/h W
H 5 • L 5
14C
Pt
17C
Sob
21C
Nd
20C
Pon
17C
Wt
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaFOTORELACJERodzinne gotowanie z VIP-ami[ZDJĘCIA]
24.11.2015 | 22:20

Rodzinne gotowanie z VIP-ami[ZDJĘCIA]

Spiritus Movens przedsięwzięcia jest od samego początku Barbara Boniek.

Zdjęcia:

Zobaczyć jak Mirosław Wysocki (TVP Bydgoszcz) sieka szczypiorek, a Antoni Szpak (Kabaret „Klika”) miesza i doprawia sałatkę, gdy w tym samym czasie Barbara Kozber (TVP Bydgoszcz) wyciska czosnek, zaś Sławomir Szymański (Zastępca Komendanta KM Policji) skrupulatnie obiera pomarańczę – jest bezcenne i było możliwe tylko podczas VII Edycji Rodzinnego Gotowania z VIP-ami.

Chociaż lokal kilkakrotnie już zmieniał swoją nazwę, to niezmiennie tam (dziś, to Resturacja „Twardowski’) odbywają się finały miejskiego konkursu dla uczniów bydgoskich szkół podstawowych i gimnazjów oraz ich rodziców. I niezmiennie motorem sprawczym tego przedsięwzięcia jest Barbara Boniek. Dlaczego chce jej się chcieć?

-Bo wspólne gotowanie, to wspaniały sposób na rodzinne spędzanie wolnego czasu. A gdy robi się to wkładając serce – gotowanie staje się twórczością! To także okazja do niezapomnianych przeżyć, rozmów, żartów i świetnej zabawy. Poprzez wspólne gotowanie rodzice uczą swoje pociechy zasad prawidłowego żywienia; dzieci poznają „tajemne” receptury, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale też coraz częściej pomagają w przyrządzaniu potraw, wspólnie wyczarowując kulinarne arcydzieła.

Do finału zakwalifikowało się osiemnaścioro uczniów z dwunastu szkół (podstawowe i gimnazjum) z Bydgoszczy oraz z Nowej Wsi Wielkiej. A jak finał, to wspaniałe kulinarne rezultaty (zadanie polegało na wykonaniu sałatki oraz deseru) połączonych sił dzieci, rodziców oraz bydgoskich VIP-ów. Stało się bowiem tradycją, że do wspólnego gotowania zapraszani są przedstawiciele władz, ludzie kultury, sztuki, biznesu, medycyny, sportu i mediów. Dziś już nikt nie stawia oporów – wręcz przeciwnie – VIP-y czują się zaszczycone, mogąc wziąć udział w tej prestiżowej zabawie.

Skoro konkurs, to były także nagrody. Organizatorzy dla zwycięskich drużyn ufundowali nagrody rzeczowe (sprzęt AGD), a dla pozostałych uczestników dyplomy. Każda ze szkół otrzymała także dyplom za uczestnictwo w konkursie.

                                                                                                     ***

Olivier Landowski ma do pomocy babcię, ale to on sam napełnia właśnie kremem z bitej śmietany swoje ulubione ciastka – „Poduszeczki Oliwiera” wykonane z ciasta francuskiego. Czynności tej przyglądają się VIP-y przyporządkowane do tego stolika: trener Maciej Juhnke i Aleksandra Górna – kajakarka WKS Zawisza.

Sama nie gotuję. Na obozach sportowych przychodzę już na gotowe i tamto jedzenie nie ma nic wspólnego z tym, które tu podziwiam. Dieta sportowca skupia się głównie na warzywach, makaronach, mięsie, owocach. Oczami wszystko bym zjadła…Nie jest tak, że nic nie potrafię ugotować. Jajecznicę na pewno, makaron też. Kiedyś próbowałam upiec karpatkę, ale wyszła mi w wersji półpłynnej, więc dałam sobie spokój.

Przypatruję się jak Mirosław Wysocki wprawnie kroi szczypiorek. Ciekawe, które miejsce szef redakcji sportowej TVP Bydgoszcz zająłby w tej dyscyplinie, gdyby taka istniała?

Mam na tę czynność godzinę, a już jestem na półmetku. Dam radę! W końcu nie jestem tu debiutantem. Brałem udział w kilku już finałach rodzinnego gotowania. Raz nawet otarłem się o podium. No proszę spojrzeć, przejść się po sali – nigdzie nie znajdziesz tak wspaniale pokrojonego szczypiorku!

A w domu zdarzają ci się inne sytuacje kulinarne, poza dzieleniem szczypiorku na czynniki pierwsze?

-Ba, śniadanie, obiad, kolacja. I tylko ja to jem!

Podglądając Barbarę Kozber, krzątającą się przy kuchennym stole, gdzie szefuje Kamila Kopalska ze Szkoły Podstawowej nr 34, zastanawiam się, czy to jest jej jednorazowe wcielenie, czy w tej roli występuje częściej?

-Powiem szczerze: kiedyś, gdy dzieci były małe, gotowałam obiady, nawet z trzech dań. Pewnie będziesz zaskoczony, ale osiemnaście lat temu wydałam książkę kucharską w Paryżu. Znajduje się w niej np. czterdzieści dziewięć przepisów na zupy. Wszystko po francusku. Obecnie nie gotuję, bo wyparł mnie z kuchni mój partner, a że świetnie gotuje, to dobrze mi tak! A teraz trzymam w ręku obrany ząbek czosnku, i za chwilę będę go wyciskać, więc nie jest tak, że nic nie pomagam…

Większość VIP-ów bardziej asystuje niż gotuje, ale Antoni Szpak z powodzeniem sam mógłby wystartować w konkursie jako…drużyna!

-Bo ja lubię gotować. U mnie w domu wszyscy gotują, poczynając od żony, która nas wszystkich zaraziła tym kucharskim bakcylem na dzieciach kończąc. Zaczęło się od kanapki z serem, dziś każdy członek rodziny w czymś innym się specjalizuje. Moją domeną jest drób, zwłaszcza kaczki, żonie bliższe są lżejsze rzeczy, jeden z synów lubuje się w potrawach orientalnych, drugi zaś w kuchni włoskiej. Szefem kuchni jest u mnie ta osoba, która zaproponuje swoje danie. Pozostali wówczas spełniają funkcję pomocy kuchennej. Następnego dnia role się odwracają. A jak wszystkim naraz przyjdzie ochota na gotowanie? O…wtedy to jest uczta!

Oto niektóre potrawy przygotowane w trakcie finału Rodzinnego Gotowania z VIP-ami: sałatka z rukoli oraz miks owocowy pn. wspomnienie wakacji, sałatka z makaronem i szynką, sałatka z paluszków krabowych i kawałków ananasa, posypana prażonym siemieniem lnianym, sałatka z pieczonymi burakami na liściach młodego szpinaku z filetowaną pomarańcza, kozim serem i prażonym sezamem.

I wyniki:

Kategoria Szkoły Podstawowe

I miejsce Marcin Strękowski – SP nr 2

II miejsce Tymon Kijek       – SP nr 34

III miejsce Olivier Landowski ZS nr 10

Piotr Głowacki     ZS nr 10

Kategoria Gimnazja

I miejsce Matylda Węgiel     G nr 30

II miejsce Zuzanna Zielińska G nr 24

 

 

 

Powiązane treści