Bydgoszcz
5C
Słonecznie
65% wilgotność
Wiatr: 9km/h SW
H 5 • L 5
1C
Sr
2C
Czw
2C
Pt
5C
Sob
4C
Nd
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaZDROWIEDietetykaRozgorączkowany bydgoszczanin – jak karmić chorych z gorączką?
Rozgorączkowany bydgoszczanin
23.11.2017 | 22:27

Rozgorączkowany bydgoszczanin – jak karmić chorych z gorączką?

Na zdjęciu: Żywienie chorego, który gorączkuje to problem, z którym boryka się wiele osób.

Fot. Archiwum

Dieta lekkostrawna, posiłki częste ale w małych ilościach – brzmi jak każda dieta? Ta dieta zależy jednak od innych czynników takich jak przyczyna choroby zasadniczej oraz ogólny stan chorego. Żywienie chorego, który gorączkuje to problem, z którym boryka się wiele osób.

Żywienie w chorobach przebiegających z gorączką zależy przede wszystkim od przyczyny choroby. Ogólnie przyjętą normą jest karmienie chorego często, zaleca się 4 – 5 posiłków dziennie, podzielonych na małe porcje. W czasie znacznie podwyższonej temperatury należy zwiększyć ilość płynów nawet do 3 litrów dziennie, lekko posłodzonych, wzbogaconych o sole mineralne oraz witaminy – C, a także witamin z grupy B.

Gdy chorobie jednocześnie towarzyszą zaparcia podaje się soki, kompoty I miód. W biegunkach natomiast wyłącza się z diety mleko, zimne napoje, ogranicza cukier. Z powodzeniem możemy zastąpić je sokami takimi jak sok porzeczkowy, z aronii, z czarnych jagód. Możemy podać choremu kakao na wodzie, czy gorzką herbatę. Do jedzenia zaleca się ryż oraz potrawy konstruowane w oparciu o mąkę ziemniaczaną.

W chorobach przebiegających z gorączką korzystne działanie ma kefir ze względu na właściwości odżywcze, należy jednak pamiętać, by nie podawać go w fazie najwyższej dobowej temperatury. Zalecane są również jaja na miekko, kogel mogel czyli żółtka z cukrem, wywary mięsne, buliony, mięso mielone gotowane, sucharki czy zupy. Mocno polecane są również galaty z gotowanym mięsem, galaretki rybne, a także owocowe – każde z ich poprawiają łaknienie chorego. Sucharki, grzanki, warzywa gotowane z masłem, czy kiszona kapusta na pewno nie spowoduje dodatkowego podrażnienia. Gdy gorączka jest wysoka unika się w diecie tłuszczów, by nie zmuszać już zmęczonego organizmu do większego wysiłku.

W diecie u chorych gorączkujących unikamy alkoholu, warzyw strączkowych takich jak fasola, groch, bób, ograniczamy kalafiory, ogórki, ziemniaki, buraki. W miarę ustępowania gorączki w plan żywieniowy możemy wprowadzać coraz większe ilości tłuszczów oraz węglowodanów z cukrem.

Powiązane treści

Program do mailingu FreshMail
 

Program do mailingu FreshMail