Bydgoszcz
17C
Opady
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h SSW
H 17 • L 17
19C
Sob
25C
Nd
26C
Pon
26C
Wt
30C
Sr
FORDON: Awaria tramwaju linii nr 7 na ulicy Akademickiej na wysokości ul. Romanowskiej (kierunek Łoskoń). Wstrzymano ruch tramwajowy w obu kierunkach.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIŚladem naszej publikacji: Gzella oświadcza i wyjaśnia
Sklep Gzella
29.04.2016 | 12:00

Śladem naszej publikacji: Gzella oświadcza i wyjaśnia

Na zdjęciu: Jeden ze sklepów oferujących produkty Gzelli.

Fot. Stanisław Gazda

W minioną niedzielę zamieściliśmy na naszym portalu informację zatytułowaną: „Uwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!”, w której przestrzegaliśmy przed spożyciem „Metki cebulowej”. W związku z naszą publikacją na adres redakcji przesłane zostało „Oświadczenie Gzella Poland Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.”.

„Gzella Poland Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. informuje partnerów handlowych i klientów, iż w związku z otrzymanym powiadomieniem alarmowym przekazanym przez Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny w dniu 18 kwietnia 2016 r. w sprawie produktu pn. „Metka cebulowa” o nr serii 101035 (data przydatności do spożycia 22.04.2016r.), firma podjęła działania odwoławcze. Są one wynikiem poważnych błędów w zakresie opisu produktu w przeprowadzonych badaniach, do których w piśmie z dnia 25 kwietnia 2016 r. przyznał się Główny Inspektor Sanitarny, podważających kwestię, czy pobrane próbki dotyczą produktu pn. „Metka cebulowa” firmy Gzella. Zawarty w dokumentacji Inspektoratu opis badanego produktu wskazuje bowiem, że produkt jest wędzony, parzony i zawiera galaretę. Nie są to cechy jakimi charakteryzuje się produkt pn. „Metka cebulowa” firmy Gzella. Utwierdza nas w tym wynik badań tej samej partii 101035, wykonanych przez Laboratorium Usługowo-Badawcze „Biochemik”, których wyniki nie wykazały obecności pałeczek Salmonelli w badanym produkcie. Badania zostały wykonane w dn. 18-19.04.2016, niezwłocznie po powzięciu informacji o zagrożeniu. Laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji i spełnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005.

Nie czekając na rozstrzygnięcie sprawy, firma Gzella Poland Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. niezwłocznie powzięła kompleksowe działania sprawdzające mające na celu weryfikację spełnienia przez nią wszelkich norm sanitarno-epidemiologicznych dotyczących produkcji żywności. Przeprowadzone czynności wykazały w sposób niebudzący żadnych wątpliwości, ze firma Gzella spełnia w najwyższym stopniu wszelkie wymagania higieniczne dotyczące bezpieczeństwa produkcji wyrobów mięsnych, a przedmiotowe normy nigdy nie zostały naruszone. Przy czym, firma Gzella nie czekając na dalsze czynności Inspektoratu Sanitarnego niezwłocznie wycofała z obrotu produkt pn. „Metka cebulowa” o nr serii 101035, pomimo że w ocenie firmy Gzella badania przeprowadzone przez Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny dotyczyły produktu innego niż produkt pn. „Metka cebulowa” produkcji firmy Gzella.

Jednocześnie chcemy podkreślić, że od ponad 30 lat, zapewnianie najwyższej jakości i bezpieczeństwa oferowanych produktów są i zawsze będą priorytetem dla naszej firmy. Wysoką pieczołowitość  przykładaną do kontroli jakości potwierdza w przypadku firmy Gzella otrzymany certyfikat IFS, który świadczy o spełnieniu restrykcyjnych norm stosowanych w trakcie produkcji wyrobów mięsnych.

Zbudowana na przestrzeni lat silna pozycja marki, zaufanie rzeszy wymagających konsumentów oraz restrykcyjna polityka zarządzania jakością produktów są gwarantem bezpieczeństwa produktów firmy Gzella Poland Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.”

Dołączone zostały także wyniki badań, które nie potwierdziły obecności pałeczek salmonelli w opisywanym produkcie.

Wiceprezes Zarządu Marlena Sprada

Od autora: Warto podkreślić, że komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego o potencjalnym zagrożeniu związanym z ww. produktem został usunięty ze strony GIS.

Powiązane treści