Bydgoszcz
2C
Słonecznie
74% wilgotność
Wiatr: 4km/h NNW
H 2 • L 2
8C
Pon
10C
Wt
14C
Sr
14C
Czw
17C
Pt
PILNE: Źle zaparkowany pojazd na ul. Chodkiewicza. Tramwaje linii nr 4 i 6 skierowane zostały na Las Gdański.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaSmaki (z) Food Trucków opanowały Bydgoszcz [ZDJĘCIA]
beznazwy5 (Copy)
17.09.2016 | 19:19

Smaki (z) Food Trucków opanowały Bydgoszcz [ZDJĘCIA]

Czy ta nowa, dwudniowa impreza wpisze się na stałe w kulinarny krajobraz Bydgoszczy?

Na zdjęciu: Festiwal Smaków Food Trucków.

Fot. Józefina Szlenkier

Dzisiaj w Bydgoszczy przy Artego Arenie na ul. Nowotoruńskiej rozpoczął się I Festiwal Smaków Food Trucków, który potrwa do jutra do godziny 21.00.

Warto tam zajrzeć i spróbować co mają w ofercie polscy truckersi. Zapewniam, że nie będą to wyłącznie burgery i frytki, chociaż smakosze dobrej wołowiny w bułce i opiekanych ziemniaków mogą być spokojni.

Na festiwal przybyło ponad 20 food trucków z całej Polski (Warszawa, Trójmiasto, Toruń, Kraków), serwujących jedzenie z różnych zakątków świata. Meksykańskich specjałów możemy spróbować w food trucku Food Cartel. Oryginalne i pyszne sandwiche, do tego frytki z batatów i świeżo wyciskane soki serwuje bydgoski Cubanos. Mięsożercy będą mogli wybierać spośród kilku naprawdę interesujących propozycji. Surf Burger, The Best Burgers, Burger Man, Burger Park, Nice To Eat You (kanapki z szarpaną wołowiną) i Raminio. Ona zdaje się prezentować najciekawiej. Jest to połączenie kuchni japońskiej i amerykańskiej, gdzie zamiast bułki mięso podane jest w makaronie.

Nie brakuje stałych bywalców gastrofestiwali czyli belgijskich frytek z Bydgoszczy i Kultowych 50-cm Zapiekanek z Trójmiasta. Jest również kilka jedzeniowych niespodzianek, a także nowicjuszy jak Stacja Kopytkowo z Bydgoszczy, która działa dopiero od sierpnia. Dziewczyny ze Stacji serwują polskie kluski w kilku odsłonach. Możemy zamówić standardowe kopytka ze skwarkami, na słodko owocowo-kakaowe z cynamonem czy warzywne. Dostępna jest także wersja wegańska, z mąki i ziemniaków ale bez jajek.

Po konkretnych daniach możemy osłodzić sobie pobyt na festiwalu, zamawiając oryginalne węgierskie ciastka kominkowe ze Słodkiej Fabryczki, Amerykańskie Gofry czy świeże owoce na patyku oblane pyszną belgijską czekoladą. Pewnego rodzaju ciekawostką mogą okazać się pieczone kasztany, do których ustawiała się dzisiaj niemała kolejka. Czy smakują ta jak te paryskie z Placu Pigalle? Warto sprawdzić samemu.

Pierwszy w historii food truck powstał jeszcze w XIX wieku w Teksasie. Charles Goodnight skonstruował w 1866 „karkówkowóz”, który miał zapewnić pełną strawę dla poganiaczy bydła na trasie do Nowego Meksyku. Dziś w Stanach Zjednoczonych, gdzie narodził się ten mobilny biznes restauracyjny gastrofurgonetek jest kilkadziesiąt tysięcy. Samochodowi kucharze spotykają się na festiwalach, specjalnych zlotach i piknikach. W Polsce jedzenie z food trucków nie jest jeszcze tak bardzo popularne, ale imprez na których serwowane są dania z samochodu wciąż przybywa, co niezmiernie cieszy, bo przy okazji możemy poczuć wspaniałą atmosferę wspólnego biesiadowania.

Tekst i zdjęcia: Józefina Szlenkier

Powiązane treści