Bydgoszcz
19C
Słonecznie
32% wilgotność
Wiatr: 5km/h W
H 19 • L 19
11C
Sr
5C
Czw
13C
Pt
18C
Sob
15C
Nd
PILNE: Źle zaparkowany pojazd na ul. Chodkiewicza. Tramwaje linii nr 4 i 6 skierowane zostały na Las Gdański.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIŚwięta „na skróty”: dla leniwych, wygodnych lub praktycznych
wielkanoc2016_1200x800
22.03.2016 | 16:03

Święta „na skróty”: dla leniwych, wygodnych lub praktycznych

A gdyby tak zasiąść do świątecznego stołu, nie robiąc wcześniej prawie zupełnie nic? Jest na to sposób...

Na zdjęciu: Świąteczny stół, koniecznie na bogato!

Fot. Stanisław Gazda

Wielkanoc to doskonała okazja, aby spędzić czas we wspaniałej atmosferze, w gronie rodziny i przyjaciół. Najlepiej, począwszy od wielkanocnego śniadania, przy suto zastawionym stole. Cóż  jednak zrobić, jeżeli nie ma się czasu, możliwości, umiejętności, aby przygotować kulinarną ucztę dla gości? Można skorzystać z propozycji, które specjalnie dla Was wyszukaliśmy…

Restauracja 3V6 w Hotelu City zaprasza 27 i 28 marca 2016 r. na Wielkanocne Obiady Rodzinne w formie bufetu. Cena bufetu od osoby: 55 zł; dzieci 6 -12 lat – 30 zł/os.; dzieci do lat 5 – menu gratis. W godzinach od 13:00 do 17:00 będzie można skosztować  tradycyjnych polskich potraw.

Szef Kuchni poleca: zupy: żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą, szpinakowa z jajkiem, bulion z lanymi kluseczkami. Dania główne: zrazy wołowe z  sosem jałowcowym, kurczak z ricottą i rukolą, pieczony indyk w pomarańczach z miodem, pieczona biała kiełbasa, kulebiak z kapustą i grzybami, rolada z łososia ze szpinakiem. Oczywiście będzie też bufet sałatkowy, a na deser babki, sernik, mazurki i inne świąteczne ciasta. Wskazana wcześniejsza rezerwacja miejsc.

Do jutra (23 marca) można składać zamówienia u obsługi restauracji Meluzyna na przygotowanie na świąteczny stół żurku z białą kiełbasą i ziemniakami, czerniny z suszonymi owocami i kluskami, galaretki drobiowej z marchewką i zielonym groszkiem, sałatki jarzynowej, pasztetu z wątróbką i żurawiną, bigosu po staropolsku, pieczone skoki z królika w sosie śmietanowym, pieczone kacze udka w sosie własnym, szynkę wieprzową gotowaną, karkówkę pieczoną ze śliwką w sosie cebulowym, filet z sandacza, oraz domowy sernik.

Garmaż wielkanocny można też zamówić do 23 marca  i odebrać 25 marca, w restauracji Kuchnia. W ofercie, wśród dań na ciepło: kacze udko z kapustą i jabłkiem, gotowana karkówka w sosie chrzanowym, pieczony schab faszerowany śliwką w sosie powidłowym, żurek z białą kiełbasą, bitki wołowe z podgrzybkami.

Zajazd Pod Grzybkiem proponuje  sześć rodzajów zup, w tym tradycyjny żurek z jajkiem, trzynaście rodzajów ryb, z dań mięsnych np. soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, karkówkę pieczoną ze śliwką, szynkę po rusku, zrazy z szynki wieprzowej czy np. bigos z białą kiełbasą.

Oferta Wielkanocna Baru Eljot, to: żurek staropolski: 5 zł 250ml, bigos: 7zł 150g, sałatka jarzynowa: 25zł 1kg, sałatka z łososia: 35zł 1kg, sałatka jajeczna: 25zł 1kg, faszerowane jajka: 4zł 80g, szynka ze szparagami: 5zł 80g, pstrąg w galarecie: 7zł 80g, schab nadziewany białą kiełbasą: 6zł 80g, pieczeń z karkówki w asyście sosu: 6 zł 80g, kotlet de’volaille: 8zł 100g, zraz z karkówki: 8zł 130g, zraz wołowy: 8zł 130g.

 

 

 

 

Podobne wpisy

Powiązane treści