Bydgoszcz
27C
Słonecznie
32% wilgotność
Wiatr: 8km/h NW
H 27 • L 27
23C
Wt
19C
Sr
16C
Czw
17C
Pt
14C
Sob
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIŚwięto Śliwki: Strzelce Dolne w śliwkowym kolorze już za 11 dni!
święto śliwki
23.08.2016 | 13:23

Święto Śliwki: Strzelce Dolne w śliwkowym kolorze już za 11 dni!

Na zdjęciu: Śliwka z Doliny Dolnej Wisły uznawana jest za jedną z najlepszych odmian w kraju.

Fot. Stanisław Gazda

3-4 września od godziny 14:00 na boisku sportowym w Strzelcach Dolnych odbędzie się szesnaste już Święto Śliwki. Tradycyjnie główną atrakcją będzie smażenie powideł w miedzianych kotłach kuprowych. Oprócz powideł zakupić też będzie można gotowe wyroby lokalnych gospodyń.

Smalec, chleby, wędliny, miody z różnych pasiek, wyroby cukiernicze, twarogi i sery – to produkty które pojawią się na stoiskach wytwórców. Ponadto dostępne będą: figurki z drewna, wyroby z kamienia, produkty z wikliny, artykuły z płótna, wyroby ze skóry.

Jak co roku, przejechać się będzie można tramwajem, a także przepłynąć się statkiem po malowniczej Wiśle. Otwarte będą stoiska między innymi z rękodziełami i swojskim jedzeniem. Czas umilać będą lokalne zespoły muzyczne oraz taneczne, a także gry, zabawy i konkursy dla dzieci i dorosłych.

W dniach 3-4 września nastąpi zmiana organizacji ruchu tj. zakaz parkowania po obu stronach drogi wojewódzkiej. Organizatorzy zapewniają parkingi – płatność 2 złote za cały dzień. Do Strzelec Dolnych dojechać można z Fordonu autobusem linii 95, a także specjalnie uruchomioną na festiwalowe dni linią 202.

A wszystko zaczęło się pomysłu Jana Iwanowskiego, który błyskawicznie podchwyciły gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Strzelcach Dolnych i od 2001 roku na oczach setek turystów na wielkiej łące nad Wisłą smażą w kuprowych kotłach śliwki, pakują w słoiczki i naklejają firmowe etykiety. Powidła nie są ani za słodkie, ani za kwaśne, choć cukru w nich niewiele. Żadnych konserwantów – tylko sama natura. Strzelce Dolne to prawdziwe zagłębie śliwkowe już od około 200 lat. A niepowtarzalny smak powideł to zasługa rosnącej w klimacie Doliny Dolnej Wisły „śliwki węgierki”, przetwarzanej przez gospodynie na najróżniejsze sposoby. Różnorodność duża, więc chętnych do degustacji i zakupu powideł też nie brakuje. Strzeleckie wyroby,  z tymi  powszechnie dostępnymi w sklepach, wygrywają tradycją, smakiem i brakiem chemicznych dodatków. Nic dziwnego, że zachwycili się nimi także ministerialni urzędnicy. Powidła strzeleckie znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa.

Powiązane treści