Bydgoszcz
-13C
92% wilgotność
Wiatr: 1km/h N
H -13 • L -13
-12C
Pon
-14C
Wt
-13C
Sr
4C
Czw
2C
Pt
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaTargi FOOD-to-GO ponownie zaskakują
Delicious summer breakfast with fresh berries fruits and sirup
02.02.2016 | 11:46

Targi FOOD-to-GO ponownie zaskakują

Początek już jutro!

Na zdjęciu: Podczas szóstej edycji nie zabraknie docenionych w poprzednich latach stref tematycznych: Bezglutenowej oraz Deserowych Inspiracji.

Fot. Materiały prasowe

Organizatorzy Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO (3-4 lutego 2016r.) każdego roku udowadniają, iż nie boją się nowych wyzwań i szturmem zdobywają zainteresowanie restauratorów, cukierników oraz piekarzy. W ciągu sześciu lat Targi FOOD-to-GO stały się kluczowym spotkaniem branży gastronomicznej na północy Polski, gdzie prezentowana jest szeroka oferta Wystawców oraz bogaty program towarzyszący. Targi to dwa dni niezapomnianego show kulinarnego z udziałem autorytetów świata gastronomii, maraton wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim dobrej zabawy.

Karnawałowa odsłona targów FOOD-to-GO
Koniec karnawału, a tym samym Tłusty Czwartek zbiega się z 6. Targami Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Jak podaje historia, pierwsza wzmianka na temat pączków w Polsce pochodzi właśnie z Gdańska, dlatego organizatorzy targów zaprosili wszystkich restauratorów do podtrzymania trójmiejskiej tradycji oraz poszukiwania inspiracji na targach. Targi to okazja, aby poznać receptury na wyśmienite pączki, faworki czy słodkie desery, które można dołączyć do menu punktów gastronomicznych.

Targi FOOD-to-GO rosną w siłę
W tym roku na targach można spotkać ok 100 firm, które prezentują zróżnicowaną i szeroką ofertę. Na stoiskach wystawców znaleźć można m.in. urządzenia i wyposażenie dla gastronomii i cateringu, produkty i półprodukty spożywcze, dodatki do dań, produkty bezglutenowe, kawy i ekspresy do kawy, maszyny i wyposażenie dla lodziarni, cukierni oraz rozwiązania informatyczne. Również w tym roku nie zabraknie Food Tracka Atelier Smaku, który stanie w hali Amber Expo zachęcając do degustacji wegańskich i bezglutenowych dań. Szeroka oferta wystawców umożliwia znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące sprzętu, ale i te odnoszące się do kwestii uatrakcyjnienia lokalu. Jest to również szansa znalezienia nowych inspiracji i nawiązania intratnych kontaktów.

To właśnie tu spotyka się branża
Właściciele, managerowie, kucharze i kelnerzy punktów gastronomicznych, zarządcy hoteli oraz kierownicy pensjonatów, to osoby, które każdego roku odwiedzają Targi FOOD-to-GO. Podczas wydarzenia nie spotkacie Państwo przypadkowych osób, ponieważ oferta kierowana jest do osób, których życie zawodowe związane jest z gastronomią. Goście targów każdego roku doceniają szeroką ofertę Wystawców jak również bogaty program towarzyszący, podczas którego można spotkać osoby znane z programów kulinarnych, autorów książek poświęconych gotowaniu oraz zawodowych kucharzy i cukierników.

Goście specjalni Targów FOOD-to-GO
Mocną stroną Targów FOOD-to-GO jest program towarzyszący. Również w tym roku organizatorzy zaprosili do współpracy cenionych w branży ekspertów. Swoją obecność na targach potwierdzili m.in.: charyzmatyczny Charles Daigneault, finalista programu „MasterChef”. Każdy restaurator, który odwiedzi targi dowie się jak smacznie przygotować m.in. tatara z przegrzebków, czy zupę z homara. Podczas targów Charles Daigneault podpisywać będzie swoją książkę „Imprezownik kulinarny”. Po obfitym obiedzie warto posmakować deserów. Zadbają o to mistrzowie cukiernictwa. Krzysztof Trzópek w ramach strefy Prezentacji i Warsztatów zaprezentuje sposoby dekorowania tortów, natomiast Tomasz Deker zabierze gości targów w świat słodkich inspiracji i oczaruje serwowanymi deserami monoporcyjnymi. Targi FOOD-to-GO odwiedzi również Małgorzata Weber, Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego, która zaprezentuje najnowszy trend mody cateringowej w serwowaniu deserów i przekąsek, czyli SHOT TO GO. Podczas Tłustego Czwartku nie może zabraknąć tego co najważniejsze, czyli samych pączków. Zadbają o to Jola Słoma i Mirkiem Trymbulak z Atelier Smaku, którzy przygotują warsztaty wypieków pączków bezglutenowych. Gospodynie ze Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego, pokażą natomiast tradycyjne sposoby wypiekania faworków.

Nowość! Inteligentna Restauracja
To pierwsza tego typu strefa na targach gastronomicznych w Polsce. To właśnie tu prezentowane będą inteligentne rozwiązania dla lokali gastronomicznych – innowacje, które nadal stanowią nowość na polskim rynku. Wystawcy zaprezentują najnowsze rozwiązania technologiczne dedykowane lokalom gastronomicznym. Przetestujemy innowacyjne rozwiązania IT dla gastronomii (m.in. aplikacje i strony mobilne, systemy inteligentnego zarządzania restauracją). Już dziś zachęcamy również do udziału w prezentacjach, które poprowadzą takie firmy jak m.in.: UpMenu, która opowie o nowoczesnych narzędziach marketingowych dla gastronomii, firma Inclever, zaprezentuje inteligentny system GOPOS dla gastronomii. Warto dodać, iż na stoisku Inclever, będzie można sprawdzić możliwości interaktywnego stołu, który coraz częściej wykorzystywany jest w restauracjach na całym świecie, a w Polsce wciąż stanowi nowość. O tym czym jest marketing sensoryczny i jak wpływa on na wzrost sprzedaży opowie firma MOOD Polska, natomiast na pytanie „jak sprawnie obsłużyć gościa w restauracji?” odpowie podczas prezentacji firma SOFTECH. W świat urządzeń mobilnych, tak niezbędnych w interaktywnej restauracji, przeniesie nas firma Global-Lab.

Doceniamy to co sprawdzone
Podczas szóstej edycji nie zabraknie docenionych w poprzednich latach stref tematycznych: Bezglutenowej oraz Deserowych Inspiracji. Dzięki współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ponownie odpowiemy na pytania jak przygotować punkt gastronomiczny do wprowadzenia karty dań bezglutenowych. W strefie Deserowych Inspiracji na gości targów czekać będzie szeroka oferta kaw, ekspresów do kawy oraz wszelkich dodatków niezbędnych do powstania aromatycznego i niezapomnianego smaku.

Miejsce targów:
Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AmberExpo
ul. Żaglowa 11, Gdańsk

Godziny otwarcia targów:
Środa: 3 lutego 2016r.: 10:00-16:30
Czwartek: 4 lutego 2016r.: 10:00 – 15:30

Powiązane treści