Bydgoszcz
1C
Słonecznie
64% wilgotność
Wiatr: 1km/h WSW
H 1 • L 1
5C
Sob
5C
Nd
8C
Pon
14C
Wt
15C
Sr
PILNE: Źle zaparkowany pojazd na ul. Chodkiewicza. Tramwaje linii nr 4 i 6 skierowane zostały na Las Gdański.
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeTargi myśliwskie, smaki myśliwskie
Targi Myśliwskie 2015

Targi myśliwskie, smaki myśliwskie (17-18.10.2015)

Podczas dwudniowej imprezy będzie można spróbować potraw tradycyjnej kuchni myśliwskiej, opartej na dziczyźnie oraz zbieranych w naszych lasach grzybach, jagodach i żurawinie.

Na zdjęciu: Wybór akcesoriów był bardzo duży

Fot. Stanisław Gazda

17 i 18 października w nowo otwartym Bydgoskim Centrum Targowo – Wystawienniczym podczas VI edycji Targów Myśliwskich sprawdzisz umiejętności w strzelaniu, spróbujesz potraw z dziczyzny i skosztujesz wybornych nalewek. Podpatrzysz przepisy kulinarne i posłuchasz porad o zdrowiu.

Zaplanowane są imprezy towarzyszące m.in.: seminaria w formie luźnych pogadanek, prowadzonych bezpośrednio ze sceny. Wśród ekspertów dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem znajdą się sokolnicy pracujący na lotniskach, wysypiskach śmieci i sortowniach oraz ekolodzy i członkowie kół łowieckich.

Będą konkursy ekologiczno – przyrodnicze oraz pokazy sokolników, sygnalistów i drwali. Odkryć będzie można tajniki sztuki wabienia jeleni. W niedzielę Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Bydgoszczy zaprasza na Hubertusa 2015. Odbędzie się ślubowanie myśliwych, degustacja myśliwskich specjałów oraz pogoń za lisem.
Wśród zaproszonych na Targi gości znalazły się między innymi Lasy Państwowe, sprawujące patronat honorowy nad wydarzeniem. Pracownicy LP przybliżą odwiedzającym imprezę, jak na co dzień wygląda praca leśnika, na czym polega ochrona lasu i szeroko rozumianej przyrody. Eksperci zapoznają również ze specyfiką  pracy w lesie: opowiedzą o jego sadzeniu, pielęgnacji i ochronie. Będzie też znakomita okazja do poznania gatunków drzew i krzewów leśnych, prawidłowego zachowania w lesie, w tym między innymi w przypadku zauważenia pożaru.

Na kolejnym ze stoisk, nadarzy się sposobność zapoznania z codzienną pracą lekarzy weterynarii. Goście targów zasięgną tu porad na temat zdrowia i pielęgnacji swoich pupili. Dowiemy się również, jakie zachowania psów mogą świadczyć o ich zachorowaniu na choroby zakaźne, jak postępować w przypadku podejrzeń chorób zakaźnych u psów i jakie zagrożenia dla człowieka mogą nieść choroby odzwierzęce.

Obrzędy, zwyczaje i tradycje myśliwskie, etykieta łowów oraz legenda o patronie myśliwych, św. Hubercie – to już „atrakcje” stoiska Polskiego Związku Łowieckiego. Ofertę wystawienniczą uzupełniają stoiska: Technikum Leśnego w Tucholi.

Podczas dwudniowej imprezy będzie można spróbować potraw tradycyjnej kuchni myśliwskiej, opartej na dziczyźnie oraz zbieranych w naszych lasach grzybach, jagodach i żurawinie. Po kulinarnych tajnikach kuchni myśliwskiej „oprowadzał” będzie współtwórca Akademii Kuchni Myśliwskiej, doktor Józef Sadkiewicz, opowiadający o przygotowani dań z dziczyzny oraz ich walorach smakowo-zdrowotnych.

Powiązane treści