Bydgoszcz
-8C
Słonecznie
61% wilgotność
Wiatr: 3km/h NE
H -8 • L -8
-9C
Pon
-9C
Wt
-12C
Sr
-11C
Czw
-10C
Pt
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCITłusty Czwartek: Ukraiński patent w Bydgoszczy – pączek z… czosnkiem!
Pączki_SG (2)
07.02.2018 | 11:54

Tłusty Czwartek: Ukraiński patent w Bydgoszczy – pączek z… czosnkiem!

Na zdjęciu: Jutro będzie można pójść na ilość...Ciekawe komu się trafi pączek z ząbkiem czosnku?

Fot. Stanisław Gazda

W ponad dwudziestoletniej karierze cukiernika Bogdan Tkaczyk pod adresem Stary Rynek 15-21 przeżył już co najmniej pięć lokali. Każdy chciał mieć go u siebie, więc z każdą zmianą stawał się „dobrostanem” właściciela. Obecnie piecze ciasta, a na Tłusty Czwartek blisko dwa tysiące pączków dla Sunesco Music Clubu. Przyznaje, że takiego zamówienia jeszcze nie miał…

Dla mnie najważniejsza jest wola klienta i jego zadowolenie, więc zamówienie aż tak bardzo mnie nie zdziwiło, ale w mojej karierze takiego jeszcze nie było. Współpracująca z Sunesco firma, która pomaga obywatelom Ukrainy w znalezieniu zatrudnienia na terenie Bydgoszczy poprosiła o upieczenie dla nich kilkudziesięciu pączków. Tyle że w jednym z nich, zamiast powidła miał się znaleźć ząbek czosnku. Komu przypadnie ten właśnie pączek, tego ma nie opuścić szczęście przez cały rok. To taka ukraińska tradycja… – mówi pan Bogdan.

Pomysł, gdy się tak dobrze przyjrzeć, nie jest ani nowy, ani odkrywczy. Już od wieków w Chinach wypiekało się ciasteczka z wróżbą. Także w Norwegii szuka się ukrytego przedmiotu w potrawie. W Grecji z kolei z okazji Nowego Roku piecze się specjalne ciasto zwane vasilopitą, w którym ukrywa się monetę. Ten, kto w swoim kawałku znajdzie pieniądz, może liczyć na szczęście i powodzenie przez kolejne 12 miesięcy. A i w naszym kraju wielkanocne babeczki z niespodzianką stają się coraz bardziej popularne.

Ale wróćmy do Tłustego Czwartku. Zapytaliśmy pana Bogdana jaki jest jego sposób na dobre pączki? On korzysta z przepisu swojej babci, więc jest dokładnie sprawdzony, przetestowany i zweryfikowany przez wieloletnie doświadczenie. Najważniejszą sprawą jest cierpliwość w wyrabianiu ciasta. Im dłużej się to robi, tym pączki są bardziej napowietrzone, pulchne i lekkie. Dobrze jest dodać do ciasta niewielką ilość alkoholu – wówczas pączki nie będą w nadmiarze „piły” tłuszczu na którym się smażą. No i włożenie w pracę jak najwięcej serca, to już sprawa bezdyskusyjna…

Powiązane treści

Program do mailingu FreshMail
 

Program do mailingu FreshMail