Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska była inspiracją dla młodych kucharzy

Dodano: 10.04.2017 | 19:19

Konkurs stał się już tradycją Drzwi Otwartych w bydgoskim "Gastronomiku".

Na zdjęciu: Młodzi kucharze przy pracy.

Fot. Nadesłane

Podczas ,,Drzwi Otwartych” w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy odbyła się II edycja konkursu pt. ,,Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy’’. Tematem tej edycji były produkty regionalne; kasza, ryba, twaróg.

Uczestnicy musieli: rozwiązać test z znajomości kasz, przygotować w czasie 1,5 godziny danie główne oraz deser, zaprezentować wykonane zestawy nawiązując do historii i smaków naszego regionu. Dwuosobowe drużyny pracowały pod okiem trenerów ze starszych klas.

Zwyciężyła ekipa w składzie: Samanta Folczyńska z klasy 1 c TŻ i Kamil Poćwiardowski z klasy II c TŻ, pracująca pod okiem Karoliny Kaczyńskiej z klasy IV a TŻ. Zwycięzcy przygotowali: dorsza bałtyckiego w cieście ziołowym na kaszy gryczanej palonej z grzybami leśnymi z sosem chrzanowym, karmelizowaną marchewką i grillowaną cukinią oraz deser; sernik tradycyjny z czekoladową kruszonką, żelką porzeczkową i pianką z powideł domowych.

W czasie trwania konkursu uczniowie klasy III a TŻ Karol Sosnowski i Hubert Sikorski przygotowali pokaz wędzenia ciepłym dymem bukowo-olchowym pstrągów tęczowych, polędwiczki wieprzowej, wiejskiego serka koziego oraz degustacje swoich wyrobów wędliniarskich; kiełbasy białej z mięsa koziego i wołowego, kiełbasy białej z jagnięciny i półgęska. Stanowisko cieszyło się ogromnym powodzeniem a rozchodzący się zapach wędzonych wyrobów roznosił się po całej szkole.

Poziom zaprezentowanym dań i deserów wzbudził u jurorów uznanie dla pracy wszystkich startujących ekip.

Organizatorkami wydarzenia były nauczycielki ZSG: Beata Lewińska i Magdalena Czekajewska-Stańczyk.