Bydgoszcz
19C
Słonecznie
72% wilgotność
Wiatr: 5km/h NE
H 19 • L 19
23C
Wt
19C
Sr
16C
Czw
20C
Pt
19C
Sob
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCITradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy
Gastronomik - konkurs
24.04.2016 | 12:59

Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy

Na zdjęciu: W konkursowych szrankach.

Fot. Stanisław Gazda

To także temat konkursu kulinarnego zorganizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy.

Jego celem było: promowanie  regionu kujawsko- pomorskiego oraz polskiej sztuki kulinarnej poprzez niezwykłe smaki,  kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kulturze polskiej i tradycji kulinarnej regionu, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołą gastronomiczną a firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne uczniów przygotowujących się do konkursów kulinarnych.

Zadanie dla młodych adeptów sztuki kulinarnej  polegało na stworzeniu niezapomnianych potraw i deserów – 3 zestawów dania zasadniczego i deseru z produktów regionalnych wylosowanych  z tzw. czarnej skrzynki, pracując w czasie 1,5 godziny w zespołach dwuosobowych pod kierunkiem trenera i pod czujnym okiem jurorów, którzy oceniali: przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm pracy, wygląd stanowiska po pracy a następnie  wygląd i aranżację potraw, dobór składników – maks. 15 punktów, smak – maks. 30 punktów.

Jak powiedziała nam po zakończeniu konkursu jego organizatorka Beata Lewińska – nauczycielka Zespołu Szkół Gastronomicznych – gdyby ktoś, kosztując i patrząc na podane potrawy i desery nie wiedział, są dziełem uczniów pierwszych i drugich klas – z uwagi na ich profesjonalizm – nie uwierzyłby.

Zwyciężyła ekipa: Agata Woźniak, Ewa Lewandowska z klasy IIc Tż pod wodzą Adama Rzęskiego z klasy IIIc Tż  – za przygotowaną pierś z kaczki podaną z burakiem w trzech postaciach m.in. puree z emulsją chrzanową, w pierniku z dodatkiem chipsa z pietruszki  i z  musem borówkowym, a na deser szarlotka.

Powiązane treści