Bydgoszcz
-8C
Niebo częściowo zachmurzone
67% wilgotność
Wiatr: 3km/h S
H -8 • L -8
-12C
Pon
-7C
Wt
-2C
Sr
4C
Czw
2C
Pt
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEWydarzeniaU sąsiada, za opłotkami: Czy Okrasa z(a)łamie Krzyżaków?
Kuchnia Krzyżacka_filtered_1200x800

U sąsiada, za opłotkami: Czy Okrasa z(a)łamie Krzyżaków? ()

Z kuchni krzyżackiej wywodzą się: krzyżacki sos piernikowy, kura na czarno i kiełbasa na wielki post...Ale z pewnością poznamy jeszcze inne potrawy.

Na zdjęciu: Krzyżacka kuchnia nie była zbyt bogata, ale na pewno dla nas współczesnych ciekawa.

Fot. archiwum

9-10 kwietnia 2016 roku, w Centrum Targowym „Park”, ul. Szosa Bydgoska 3, w ramach Targów Turystycznych „Wypoczynek”, odbędzie się  Toruński Festiwal Smaków.

Tegoroczny Toruński Festiwal Smaków, towarzyszący corocznie Targom Turystycznym „Wypoczynek”, dotyczył będzie tematu kuchni krzyżackiej, co jest związane z 550 rocznicą II pokoju toruńskiego. Dzięki tekstowi książki kucharskiej z dworu wielkich mistrzów z drugiej połowy XV w., szykuje się atrakcyjna impreza historyczno-kulinarna. W TVP już pojawiał się nakręcony w Toruniu i zapowiadający atrakcje festiwalu film o kuchni krzyżackiej, w ramach serii „Okrasa łamie przepisy”.

Oprócz targów żywieniowych, w których udział wezmą producenci żywności regionalnej i tradycyjnej z naszego regionu i całego kraju, przewidziany jest także cykl imprez towarzyszących, mających na celu przyciągniecie zwiedzających, promocję lokalnych produktów oraz miasta, jego zabytków i toruńskiej gastronomii. Zatem nie zabraknie: wykładów i pokazów kulinarnych, degustacji i konkursów w tym  m.in. konkursu kulinarnego dla restauracji o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, którego „bohaterami” będą dania przyg0towane na podstawie historycznych receptur z czasów krzyżackich oraz inspirowane kuchnią średniowieczną. Interesująco zapowiadają się wykład i degustacja potraw Bogdana Gałązki, szefa kuchni restauracji Gothic na zamku w Malborku i autora książek kulinarnych o kuchni krzyżackiej, a także pokaz kulinarny Karola Okrasy, czy królewskie śniadanie Macieja Nowickiego z Muzeum Króla Jana III Sobieskiego Wilanowie, jak również migdałowy akcent w wykonaniu Tomasza Weltera z Hotelu Hanza Pałacu w Rulewie.

Tradycyjnie odbędzie się także obiad prezydencki – prezydenci miast z regionu zaprezentują potrawę inspirowaną przepisami krzyżackimi i poczęstują nią gości.

 Program Toruńskiego Festiwalu Smaków „Kuchnia krzyżacka”:

 Sobota, 9 kwietnia 2016

10.30 Oficjalne otwarcie  Targów

11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz  produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną

1 piętro, Sala audytoryjna

11.30 prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK, „Kuchnia krzyżacka i średniowieczna. Inauguracja części historyczno-kulinarnej Toruńskiego Festiwalu Smaków”

12.15 Obiad prezydencko-rektorski

14.00  Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia

Wykładom i degustacjom towarzyszą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK

Niedziela 10 kwietnia 2016

1 piętro, Sala audytoryjna

10.30 Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, „Królewskie śniadanie. Dietetyka humoralna”

11.30 Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork, „Drugie śniadanie z Wielkim Mistrzem”

12.45  Karol Okrasa, „Krzyżacy łamią Okrasę”

15.00 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2016 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków

15.30 Tomasz Welter, restauracja Hanza Pałac, Rulewo, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego, „Epoka migdałów. Rekonstrukcja kulinarna z czasów średniowiecza”

Wykładom i degustacjom towarzyszą przedstawienia i pokazy grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK

 Organizatorzy: Targi Toruńskie, Urząd Miasta Torunia, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Powiązane treści