Bydgoszcz
15C
Niebo głównie zachmurzone
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h NNE
H 15 • L 15
22C
Nd
19C
Pon
20C
Wt
20C
Sr
22C
Czw
FORDON: Awaria tramwaju linii nr 7 na ulicy Akademickiej na wysokości ul. Romanowskiej (kierunek Łoskoń). Wstrzymano ruch tramwajowy w obu kierunkach.
Metropolia BydgoskaBydgoszczEdukacjaUTP będzie kształcić specjalistów. W ramach nowego kierunku
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy
29.05.2017 | 14:57

UTP będzie kształcić specjalistów. W ramach nowego kierunku

Na zdjęciu: Kampus UTP znajduje się na ul. Kaliskiego.

Fot. archiwum

W tegorocznej ofercie Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego pojawiły się nie dwa, lecz aż trzy nowe kierunki. Kolejną nową propozycją skierowaną do osób pragnących rozpocząć studia jest inspekcja weterynaryjna.

Czytaj więcej o pozostałych nowy kierunkach na UTP: zielarstwo i fitoterapia [KLIK] oraz  inżynieria w biologii stosowanej [KLIK]

Kierunek adresowany jest do osób, które chciałyby mieć wpływ na jakość hodowli zwierząt w kraju i poza jego granicami. Prowadzony będzie w ramach Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP. Twórcy inspekcji weterynaryjnej zapowiadają, że studenci uzyskają nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również praktyczne umiejętności. Zajęcia dotyczyć będą między innymi utrzymania warunków dobrostanu zwierząt hodowlanych i doświadczalnych, poziomu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wymogów produkcyjnych, rynkowych i sprzedaży bezpośrednie tych produktów. Studenci poznają też zasady wytwarzania, obrotu i stosowania różnych pasz oraz nauczą się prawidłowo pozyskiwać, zabezpieczać i transportować próbki oraz wykonywać standardowe testy laboratoryjne i ich analizy.

Ukończenie studiów pozwala zostać specjalistą w zakresie oceny jakości żywności pochodzenia zwierzęcego. Absolwenci będą mogli pracować między innymi w administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, doradztwie rolniczym, przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierząt oraz surowcami i produktami pochodzenia zwierzęcego, przemyśle paszowo i rolno-spożywczym.

Powiązane treści