Bydgoszcz
-8C
Niebo częściowo zachmurzone
67% wilgotność
Wiatr: 3km/h S
H -8 • L -8
-12C
Pon
-7C
Wt
-2C
Sr
4C
Czw
2C
Pt
PILNE: Awaria tramwaju T7 na moście Pomorskim. Linie nr 4, 7 i 8 w kierunku r. Toruńskiego skierowane objazdem przez Babią Wieś.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIUwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!
Metka_1200x800
24.04.2016 | 11:51

Uwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!

Nie spożywać! Wyrzucić lub oddać do sklepu.

Na zdjęciu: Ksero etykiety

Fot. nadesłane

Jeżeli macie jeszcze w lodówce Metkę cebulową (140 g) wyprodukowaną przez Gzellę Poland, Nr partii: 101035 – nie jedzcie jej, gdyż grozi to poważnym zatruciem pokarmowym ze względu na obecność w produkcie patogennego mikroorganizmu.

Chodzi o pałeczki salmonelli wykryte w tym produkcie. Jak wiadomo metki cebulowej nie spożywa się po obróbce cieplnej, zatem zagrożenie zachorowaniem jest bardzo realne.

Co prawda termin przydatności do spożycia tej partii datowany był na 22 kwietnia, ale metka cebulowa zakupiona przed tym krańcowym terminem może jeszcze znajdować się w waszych domach, a nawet w sklepach czynnych przez weekend. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej otrzymali zadanie ustalenia, czy produkt jest jeszcze w obrocie.

Kupując, na wszelki wypadek sprawdzajcie numer partii i termin przydatności do spożycia. A jeżeli już feralną metkę macie w lodówce – wyrzućcie lub oddajcie do miejsca zakupu.

Powiązane treści