Bydgoszcz
7C
Słonecznie
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h WSW
H 7 • L 7
21C
Sob
24C
Nd
23C
Pon
19C
Wt
15C
Sr
PILNE: Utrudnienia w ruchu przy CH Rondo. W związku z pracami drogowymi wyłączony jest jeden pas ruchu
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIUwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!
Metka_1200x800
24.04.2016 | 11:51

Uwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!

Nie spożywać! Wyrzucić lub oddać do sklepu.

Na zdjęciu: Ksero etykiety

Fot. nadesłane

Jeżeli macie jeszcze w lodówce Metkę cebulową (140 g) wyprodukowaną przez Gzellę Poland, Nr partii: 101035 – nie jedzcie jej, gdyż grozi to poważnym zatruciem pokarmowym ze względu na obecność w produkcie patogennego mikroorganizmu.

Chodzi o pałeczki salmonelli wykryte w tym produkcie. Jak wiadomo metki cebulowej nie spożywa się po obróbce cieplnej, zatem zagrożenie zachorowaniem jest bardzo realne.

Co prawda termin przydatności do spożycia tej partii datowany był na 22 kwietnia, ale metka cebulowa zakupiona przed tym krańcowym terminem może jeszcze znajdować się w waszych domach, a nawet w sklepach czynnych przez weekend. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej otrzymali zadanie ustalenia, czy produkt jest jeszcze w obrocie.

Kupując, na wszelki wypadek sprawdzajcie numer partii i termin przydatności do spożycia. A jeżeli już feralną metkę macie w lodówce – wyrzućcie lub oddajcie do miejsca zakupu.

Powiązane treści