Bydgoszcz
12C
Słonecznie
32% wilgotność
Wiatr: 4km/h NNW
H 12 • L 12
5C
Sob
5C
Nd
8C
Pon
12C
Wt
9C
Sr
PILNE: Źle zaparkowany pojazd na ul. Chodkiewicza. Tramwaje linii nr 4 i 6 skierowane zostały na Las Gdański.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIUwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!
Metka_1200x800
24.04.2016 | 11:51

Uwaga! Metka wyprodukowana przez Gzellę ma salmonellę!

Nie spożywać! Wyrzucić lub oddać do sklepu.

Na zdjęciu: Ksero etykiety

Fot. nadesłane

Jeżeli macie jeszcze w lodówce Metkę cebulową (140 g) wyprodukowaną przez Gzellę Poland, Nr partii: 101035 – nie jedzcie jej, gdyż grozi to poważnym zatruciem pokarmowym ze względu na obecność w produkcie patogennego mikroorganizmu.

Chodzi o pałeczki salmonelli wykryte w tym produkcie. Jak wiadomo metki cebulowej nie spożywa się po obróbce cieplnej, zatem zagrożenie zachorowaniem jest bardzo realne.

Co prawda termin przydatności do spożycia tej partii datowany był na 22 kwietnia, ale metka cebulowa zakupiona przed tym krańcowym terminem może jeszcze znajdować się w waszych domach, a nawet w sklepach czynnych przez weekend. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej otrzymali zadanie ustalenia, czy produkt jest jeszcze w obrocie.

Kupując, na wszelki wypadek sprawdzajcie numer partii i termin przydatności do spożycia. A jeżeli już feralną metkę macie w lodówce – wyrzućcie lub oddajcie do miejsca zakupu.

Powiązane treści