Bydgoszcz
2C
Słonecznie
64% wilgotność
Wiatr: 6km/h NNE
H 2 • L 2
5C
Sr
6C
Czw
6C
Pt
6C
Sob
8C
Nd
W środę, 12 kwietnia ukaże się kwietniowy numer MetropoliaBydgoska.PL w druku. Wersję PDF udostępnimy około godziny 20:00. Zapraszamy!
Metropolia BydgoskaMETROPOLIA LITEKulinariaW „Gastronomiku” nauczą carvingu
Dynia1 (Copy)
03.11.2016 | 09:51

W „Gastronomiku” nauczą carvingu

Carving jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy, toteż wypada by uczniowie szkoły gastronomicznej mieli o nim pojęcie.

Na zdjęciu: Dyniowe róże

Fot. nadesłane

Ale najpierw ogłoszono konkurs na najpiękniejszą dynię, by sprawdzić czy są w szkole samorodne talenty.

Carving w krajach azjatycki znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony,  papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki i dynie.

Piękne róże w dyni wykroiła ucząca w Zespole Szkół Gastronomicznych Magdalena Czekajewska-Stańczyk, która będzie w szkole prowadzić cykl zajęć z dekoracji w warzywach i owocach pn. „Wyczarowane z owoców i warzyw”.

Wracając do szkolnego konkursu – komisja przyznała następujące nagrody: 1 miejsce Aleksandra Szymańska 1 TH, 2 miejsce Oliwia Latacka 1 B KZ, 3 miejsce Aleksander Polus 3 C T.

Powiązane treści