Bydgoszcz
11C
Niebo częściowo zachmurzone
71% wilgotność
Wiatr: 5km/h SSW
H 11 • L 11
5C
Sob
3C
Nd
5C
Pon
5C
Wt
5C
Sr
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIWSSE: Zabytkowa klatka schodowa wygląda jak za dawnej świetności [ZDJĘCIA]
WSSE po renowacji_SG (3)
15.09.2017 | 16:22

WSSE: Zabytkowa klatka schodowa wygląda jak za dawnej świetności [ZDJĘCIA]

Efekt prac konserwatorskich może zachwycać!

Na zdjęciu: Tak dziś wygląda wnętrze klatki schodowej w budynku A.

Fot. Stanisław Gazda

Zakończyły się prace konserwatorskie, renowacyjne i rekonstrukcyjne klatki schodowej oraz galerii i kominka w holu budynku A w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Kujawskiej 4 w Bydgoszczy.

O tym, że willa została wybudowana przez bogatego człowieka, świadczy symbol na zewnątrz budynku, nad oknami pierwszego piętra – tzw. kaduceusz. To laska Hermesa, która symbolizuje bogactwo i handel. Nawiązuje do profesji właściciela. Bogaty kupiec Ludwik Kolwitz, który zaczynał od małego sklepiku, a doszedł do majątku, nieruchomość przy ul. Kujawskiej 4 nabył w 1889 r. Wyburzył istniejący w tym miejscu budynek  i w 1904 r. wzniósł willę projektu znanego architekta Józefa Święcickiego.  Dziś w tym miejscu mieści się siedziba WSSE i jest to jeden z nielicznych, tak dobrze zachowanych zabytkowych budynków w Bydgoszczy. Od niedawna dawny blask przywrócony został również w środku budynku.

Z początkiem września w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy zakończony został, rozpoczęty w połowie czerwca br., remont związany z pracami konserwatorskimi, renowacjami i rekonstrukcjami sztukaterii, ścian, sufitu, stropu klatki schodowej i galerii oraz kominka w holu budynku A. Sufitom i ścianom przywrócona została gładka i jednorodna powierzchnia. Oczyszczone zostały powierzchnie płaskie wraz z elementami dekoracji drewnianej. Dokonano wzmocnienia strukturalnego, likwidacji ubytków, pęknięć oraz rekonstrukcji zabytkowych tynków. Mechanicznie usunięto ze ścian i sufitów wtórne nieestetyczne zaprawy oraz uzupełnienia, niestanowiące wartości historycznej. Odświeżono kolorystykę wnętrza.

Prace konserwatorskie obejmowały również sztukaterię (elementy dekoracyjne). Z powierzchni gipsowych usunięto wtórne powłoki malarskie, dokonano utrwalenia oraz delikatnego przeszlifowania powierzchni w celu ich wyrównania. Podklejono również rozwarstwione fragmenty sztukaterii, uzupełniono ubytki, zrekonstruowano brakujące elementy oraz wypełniono pęknięcia gotowymi szpachlówkami. Powierzchnie wykończono we właściwie dobranej kolorystyce.
Z kolei prace rekonstrukcyjne przy stropach polegały na oczyszczeniu powierzchni płaskich wraz z elementami dekoracji drewnianej, wzmocnieniu strukturalnego oraz likwidacji ubytków, pęknięć i szczelin. Ich kolorystykę dopasowano w miarę możliwości do kolorystyki oryginalnej.

Renowacji doczekał się także kominek znajdujący się na parterze budynku A. Z powierzchni kamienia usunięto luźne nawarstwienia i zabrudzenia (kurz i brud), a także zdegradowane spoiny. Wzmocniono osłabione partie marmuru, oczyszczono powierzchnie obiektów oraz wywabiono żółte przebarwienia. Uzupełniono także drobne ubytki, scalano kolorystycznie uzupełnienia odbiegające od kamienia. Przeprowadzona została hydrofobizacja marmuru preparatem impregnacyjnym i zabezpieczenie jego powierzchni woskiem mikrokrystalicznym.

Prace konserwatorskie, renowacje i rekonstrukcje możliwe były dzięki dofinansowaniu z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Powiązane treści