Bydgoszcz
19C
Burze
77% wilgotność
Wiatr: 5km/h N
H 19 • L 19
19C
Sob
25C
Nd
23C
Pon
26C
Wt
30C
Sr
FORDON: Awaria tramwaju linii nr 7 na ulicy Akademickiej na wysokości ul. Romanowskiej (kierunek Łoskoń). Wstrzymano ruch tramwajowy w obu kierunkach.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIWszystko po myśliwsku…
targi_mysliwskie_2016 (7)
02.10.2016 | 21:23

Wszystko po myśliwsku…

Na zdjęciu: Pokazy kuchni myśliwskiej, a zwłaszcza degustacja potraw, to coś, co nie tylko myśliwi lubią najbardziej.

Fot. Józefina Szlenkier

W dniach 1-2 października w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym przy ul. Gdańskiej 187 odbyły się VII Targi Myśliwskie. Wśród zainteresowanych zakupem myśliwskiego ekwipunku i przedmiotów związanych z tradycją polowania na dziką zwierzynę nie zabrakło smakoszy kuchni myśliwskiej i tradycyjnych wyrobów mięsnych z dziczyzny.

Okazją do zapoznania się z potrawami, których głównymi składnikami były dary lasu, zaś ich autorami najwięksi  znawcy  tematyki myśliwskiej – dr  Józef Sadkiewicz oraz kucharze z jego teamu – były pokazy akademii myśliwskiej. Zwiedzający targi mogli nie tylko zobaczyć jak przygotowywane są potrawy z dziczyzny, dowiedzieć się o bogatej działalności kulinarnej mistrza Sadkiewicza, ale przede wszystkim spróbować myśliwskich rarytasów. Był więc tradycyjny żur myśliwski z czekadełkami, mini burgery z dziczyzny, a jako główne danie serwowano aromatyczne klopsiki z jelenia w sosie pomidorowym z chrupiącymi warzywami marchewką i cukinią. Potrawy można było urozmaicić żurawiną z gruszką czy mirabelkami.

Jako pierwsze degustowano mini burgery z jelenia, podane w bioaktywnych bułeczkach wypiekanych w piekarni dr. Sadkiewicza, gdzie 45 lat doświadczenia w dziedzinie badań pieczywa i tradycyjne receptury wyróżniają  tę markę. Dodatkami burgerów była sałatka według receptury dr. Leszka Russaka, zrobiona z ogórków konserwowych i patisona, z dodatkiem chrupiącej sałaty i salsą pomidorową. Wszystkie składniki degustowanych dań smażono wyłącznie na klarowanym maśle, co jest istotne z względu nie tylko na walory smakowe, ale także praktyczne, tłuszcz ten nie pali się w wysokiej temperaturze.

 

Powiązane treści