Bydgoszcz
1C
Niebo głównie zachmurzone
95% wilgotność
Wiatr: 1km/h N
H 1 • L 1
2C
Sr
5C
Czw
10C
Pt
8C
Sob
6C
Nd
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCIWyspa Młyńska: Prezydent Bruski zrobił… zamieszanie w kotle podczas pikniku „Kucharze-Dzieciom” [ZDJĘCIA]
DSC_0003 (Copy)
13.10.2017 | 16:43

Wyspa Młyńska: Prezydent Bruski zrobił… zamieszanie w kotle podczas pikniku „Kucharze-Dzieciom” [ZDJĘCIA]

Na zdjęciu: Podczas charytatywnej imprezy Kucharze Dzieciom przy kotłach spotkać można było prezydenta Bruskiego i Kevina Aistona!

Fot. Stanisław Gazda

Na Wyspie Młyńskiej do godziny 18.00 trwać będzie piknik charytatywny „Kucharze – Dzieciom”, ze Szkoły Podstawowej nr 1 Specjalnej w Bydgoszczy ,z okazji 50-lecia jej istnienia. Piętnastu najlepszych w Polsce szefów kuchni gotuje posiłki dla uczestników imprezy. Ale to nie wszystko…

Lazurowe niebo, włoskie rytmy, tańce, zabawy i wspaniałe jedzenie – tak wyglądają, zorganizowane na Wyspie Młyńskiej obchody 50-lecia Szkoły Podstawowej nr 1 Specjalnej w Bydgoszczy. W programie widzę m.in.: występ uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych nr 30, licytację charytatywną, występ ściągniętych przez szefową Towarzystwa Polsko-Włoskiego, Elżbietę Renzetti piosenkarzy z Italii m.in. Andrei Lattari i Marco Bocchiniego, występ uczniów z Zespołu Szkół nr 31, pokaz zumby, mikrofon na patelni, czyli wywiady z kucharzami, zagadki kulinarne z nagrodami, pokaz food carvingu.

Udaje mi się na chwilę oderwać od gotowania znanego z programu „Europa da się lubić” sympatycznego Brytyjczyka Kevina J. Aistona. Teraz opowiada nam, co dzieje się na Wyspie:

-A dzieje się tutaj tak dzisiaj, że najlepsi kucharze po całej Polsce przyjechali tutaj do Bydgoszczy, po to, aby gotować wszystko z własnej ręki i rozdawać to wszystko dla ludzi, którzy tutaj są, ale są puszki i to do nich trzeba wrzucić „co łaska”. A jak się wrzuca „co łaska”, wtedy dzieci mają lepsze życie. A my to wszystko robimy dla dzieciaków charytatywnie, poświęcamy własny czas, po prostu robimy show dla dzieci! Ja tu robię w tym momencie i żeberki i kajzerki i ja już nie pamiętam, co tam jeszcze. Ale robimy to ze serca dla tych dzieciaków specjalnej troski.

-Ale mi się wydaje, że ty jesteś strażakiem! Ten strój kucharza, to tylko przebranie?

-Nie! Byłem strażakiem. Ja odszedłem ze służby jakieś sześć lat temu i wróciłem do swojego wyuczonego zawodu, zdobytego w Wielkiej Brytanii. Ja tam ukończyłem szkołę gastronomiczną w Londynie.

-No to powiedz, gdzie można na co dzień zachwycać się twoimi daniami?

-W listopadzie w Warszawie otwieram restaurację o takim imieniu „Przystanek Litewski” i to będą dania kuchni litewskiej, a tak do tej pory to gotuję w różnych restauracjach, na targach międzynarodowych, w hotelach. Póki co jestem kucharzem do wynajęcia. Moja specjalność, to jest…dobra kuchnia!

Oprócz Kevina przy swoich stanowiskach i potrawach uwijają się takie tuzy polskiej gastronomii jak: Walentyna Jałocha, dr Józef Sadkiewicz, Tomasz Welter, Krzysztof Malinowski, Adam Walczewski, Beata Nitka, Iwona Grudzień, Robert Żochowski, Mirosław Nitka, Jakub Możdżeń, Marcin Bożek, Grzegorz Barszczak, Piotr Celtycki, Witold Hryncewicz, Krzysztof Leśniewski, Malin Namysłowski, Ireneusz Gołębiewski, Anna Doroszewska, Dorota Zwolińska, Damian Żurkowski, Jadwiga Smolińska.

Potrawy – palce lizać! Jest kapuśniak pałucki, ryba z grilla, smażonka kujawska, pierożki, wypieki z ciasta drożdżowego do barszczyku, mini-hamburgerki, wędliny, stripsy rybne, ziemniaki z grilla.

Dostrzegam panią dyrektor Ilonę Zygadło, świętującej jubileusz 50-lecia Szkoły Podstawowej Nr 1, wchodzącej w skład Zespołu Szkół nr 30 przy ul. Jesionowej 3 A:

Mamy tutaj taki piknik charytatywny pod nazwą „Kucharze-dzieciom”. Gotujemy, śpiewamy, bawimy się, pokazujemy wszystko, to co najpiękniejsze. A są to nasi uczniowie i to, co mogą z siebie dać oraz to, co my możemy dla nich zrobić. Najważniejszą sprawą jest, by ich przygotować do samodzielnego funkcjonowania w społeczeństwie. To, że zjechali do nas najlepsi kucharze w Polsce, to przede wszystkim zasługa Beaty Nitki i Wojciecha Grześkowiaka, którzy są byłymi pracownikami szkoły, a dziś szefami kuchni. Dowiedziawszy się o jubileuszu szkoły postanowili przygotować ten piknik. A za sprawą fundacji „Radosne Dzieciństwo” ta impreza ma charakter charytatywny. Nasze dzieciaki też będą gotować, bo uczą się tego w szkole, ale zobaczymy je również w trakcie wielu występów, brały udział w wielkim konkursie związanym z patronem szkoły Kornelem Makuszyńskim.

Prosto po szalonym tańcu w czapce kucharza staje przed nami nauczycielka szkoły Monika Przybylska, spirytus movens tej imprezy,  o której mówi, że to jest taki wielki zryw serc między innymi najlepszych kucharzy z całej Polski, gotujących dla dzieciaków, a jednocześnie zbierających drobne datki, by powstała w szkole kuchnia terapeutyczna z prawdziwego zdarzenia. Bo największym darem, jaki można dać drugiemu człowiekowi, to dar z siebie – i to właśnie dzieje się na Wyspie Młyńskiej.

Podobne wpisy

Powiązane treści