Bydgoszcz
26C
Słonecznie
50% wilgotność
Wiatr: 6km/h WNW
H 26 • L 26
21C
Sob
23C
Nd
24C
Pon
27C
Wt
26C
Sr
Metropolia BydgoskaZDROWIEDietetykaZamiast cukru
Stevia2
29.01.2018 | 14:03

Zamiast cukru

Stewia z wyglądu przypomina miętę. Jej ojczyzną są tropikalne tereny obu Ameryk. Indianie używali jej do potraw od ponad tysiąca lat.

Na zdjęciu: Jasnozielone liście stewii wystarczy zalać wodą, by uzyskać bardzo słodki wywar.

Fot. wikipedia (wolna licencja)

Znajdziemy ją nie tylko na sklepowych półkach, ale również w wielu produktach spożywczych. Na pierwszy rzut oka można pomylić miętę ze stewią. Mają podobny wygląd liści. Jak je rozróżnić? Wystarczy posmakować. Liść stewii jest bardzo słodki. Jasnozielone liście wystarczy zalać wodą, by uzyskać bardzo słodki wywar. Albo wrzucić do przygotowanej herbaty lub kawy. Ponieważ roślina lubi słońce i ciepło, w naszym klimacie można ją uprawiać w ogrodach od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Również w doniczkach na parapecie. W innych porach roku można słodzić stewią w postaci sproszkowanych suszonych liści lub białego proszku, który nieco z wyglądu przypomina cukier.

Zęby bez próchnicy
Dlaczego warto zamienić cukier na stewię? Oprócz tego, że również wpływa na smak potraw, nie wywołuje takich problemów ze zdrowiem. Nie wpływa na pojawienie się próchnicy. Może być również stosowana przez diabetyków, jako bezpieczniejszy substytut cukru, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi. Być zamiennikiem cukru w wypiekach. Coraz częściej jest dodawana do przetworów.

Od lat w Ameryce, niedawno na półkach w UE
Chociaż Indianie używali stewię do lat, Unia Europejska dopuściła ją do stosowania w żywności dopiero w 2011 r.

Źródło: www.national-geographic.pl

 

Powiązane treści