Bydgoszcz
5C
Słonecznie
65% wilgotność
Wiatr: 9km/h SW
H 5 • L 5
1C
Sr
2C
Czw
2C
Pt
5C
Sob
4C
Nd
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaZDROWIEDietetykaZdrowe oleje – co wybierają bydgoszczanie?
Zdrowe oleje
23.11.2017 | 22:26

Zdrowe oleje – co wybierają bydgoszczanie?

Na zdjęciu: Wyposażenia kuchni w olej nie było by niczym interesującym, gdyby nie fakt, że na problemy z tarczycą narzeka coraz więcej osób.

Fot. Archiwum

Gotuje każdy. Półki w sklepach uginają się od ilości produktów. Czy idąc na zakupy kierujemy się tylko ceną, czy także walorami prozdrowotnymi? Produkty można wymieniać beż końca a każdy producent zapewnia nas, że jego są najzdrowsze, najtańsze, najlepsze. Czy na pewno to, co najlepsze dla przeciętnego Kowalskiego jest równie dobre dla osoby z chorą tarczycą? Dziś nasza redakcja bierze pod lupę oleje.

Zazwyczaj w kuchni przeciętnego bydgoszczanina znaleźć możemy olej rzepakowy, olej słonecznikowy oraz oliwę z oliwek. Wyposażenia kuchni w olej nie było by niczym interesującym, gdyby nie fakt, że na problemy z tarczycą narzeka coraz więcej osób. Oleje warzywne powstały na początku dziewiętnastego wieku, zostały wprowadzane do diety, wypierając wszelkiego rodzaju tłuszcze zwierzęce. Obecnie, przemysł spożywczy korzysta z wielu procesów chemicznych a oleje niegdyś pozyskiwane w sposób naturalny, teraz uzyskiwane są przy pomocy pochodnych ropy naftowej.

Testy

Do produkcji znanego wszystkim oleju rzepakowego używa się często pochodnych ropy naftowej. Co więcej, produkcja często pochodzi z roślin modyfikowanych genetycznie. Warto też wspomnieć o ogromnej ilości pestycydów stosowanych przy ich uprawie. Podczas testów na zwierzętach, zaobserwowano wiele nieprawidłowości w rozwoju, a u starszych osobników poddawanych testom zanotowano działanie toksyczne na wątrobę. Lista jest długa. Konsumpcja zmniejszała odporność organizmu zwierząt, zaburzała rozwój psychofizyczny, uszkadzała chromosomy powodując przedwczesne starzenie a nadmiar prowadził do odnotowania przypadków raka, chorób serca i otyłości.

Immunologia

Przywracanie równowagi immunologicznej, jest trudnym oraz powolnym procesem. Należy pamiętać jednak, że każda zmiana nawyków żywieniowych, przede wszystkim dotycząca chorych z upośledzoną funkcją tarczycy, przybliża do celu, jakim jest odzyskanie zdrowia i dobrego samopoczucia. By to zrobić, należy zacząć od podstaw, czyli od kuchni. Jak dowodzą badania naukowe, wprowadzenie do diety kwasów Omega-3 wpływa korzystkie na przebieg wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym. Kwasy Omega-3 łagodzą procesy zapalne. Przede wszystkim należy poprawić stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6, wprowadzając dietę ograniczającą spożycie kwasów tłuszczowych Omega-6.

Który olej wybrać?

Olej kokosowy należy do olei nasyconych o dużej stabilności. Nie utlenia się w wysokiej temperaturze, dlatego możemy go używać do pieczenia, smażenia a także spożywać na zimno. Posiada on działanie antywirusowe, antybakteryjne, antygrzybicze, zwiększa metabolizm, a co najważniejsze ma działanie przeciwutleniające – dlatego jego działanie ma bardzo korzystny wpływ na osoby cierpiące z powodu niedoczynności tarczycy. Możemy wyróżnić dwa rodzaje oleju kokosowego. Nierafinowany polecany jest osobom, które lubią smak kokosa, gdyż to właśnie w nim pozostaje aromat i smak rośliny. Jeśli nie wyobrażają sobie Państwo porannej jajecznicy o smaku kokosowym, należy wybrać olej rafinowany – bez smaku i zapachu.

Olej z oliwek ekstra virgin ma niewielką ilość tłuszczów wielonasyconych oraz bardzo dużą ilość kwasów jednonasyconych. Należy go jednak podawać na zimno do sałatek, majonezów, smarując nim chleb czy polewając pizzę. Utlenia się w wysokiej temperaturze, dlatego nie jest polecany do smażenia, gotowania czy pieczenia.

Olej rybny – z wątroby dorsza, spożywamy tylko na zimno. Jest bardzo bogatym źródłem kwasów Omega-3. Należy jednak pamiętać, że obecność kwasu w produktach zwierzęcych, zależy od pokarmu jakim były karmione. Jeśli ryby żyją dziko, nie mamy się czego obawiać, jeśli natomiast olej uzyskiwany jest z ryb hodowlanych pojawia się problem. Problemem jest pokarm, głównie oparty na soi I kukurydzy, które zawierają bardzo wysoki współczynnik kwasów Omega-6. By mieć pewność, że spożywamy wartościowy olej, możemy udać się do apteki lub sklepu zielarskiego a wybrany olej przyjmować w kapsułkach lub kroplach.

Powiązane treści

Program do mailingu FreshMail
 

Program do mailingu FreshMail