Bydgoszcz
4C
Mgła
93% wilgotność
Wiatr: 3km/h E
H 4 • L 4
10C
Pon
5C
Wt
5C
Sr
6C
Czw
11C
Pt
Kolizja samochodu osobowego z tramwajem linii nr 4 na Szpitalnej. Ruch w kierunku pętli Glinki wstrzymany.
Metropolia BydgoskaBydgoszczWydarzeniaZielone Arkady: Spotkania z kuchnią molekularną w Bydgoszczy
molekularna kuchnia

Zielone Arkady: Spotkania z kuchnią molekularną w Bydgoszczy ()

Kuchnia molekularna nie jest już tylko dla "wybranych"...

Na zdjęciu: Dymiące azotem potrawy robią wrażenie!

Fot. Stanisław Gazda

Dymiące napoje z suchym lodem, sorbety mrożone azotem oraz spaghetti z soków owocowych. W kuchni molekularnej ograniczeniem staje się wyłącznie wyobraźnia kucharza. Zielone Arkady w najbliższy weekend powiedzą „stop” konwencjonalnym metodom gotowania i przygotują pełne zaskakujących doznań kulinarne widowisko z najwyższej półki. Anna Starmach – jurorka polskiej edycji Master Chef oraz Dariusz Kuźniak – finalista I edycji programu Top Chef w obłokach zimnego dymu zaproszą na kulinarne show.

W sobotę w laboratorium molekularnych inspiracji zagości Anna Starmach – absolwentka słynnej paryskiej szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu, autorka książek kulinarnych oraz jurorka polskiej edycji Master Chef i Master Chef Junior. Natomiast w niedzielę swoją charyzmą oraz wirtuozerią smaków porwie widzów Dariusz Kuźniak – Finalista I edycji programu Top Chef, Sous Chef dwóch edycji Hell’s Kitchen oraz prowadzący program Crazy Chef Cooking. Kulinarne show w ich wykonaniu złamie wszelkie stereotypy dotyczące utartych przepisów i łączenia składników. Dzięki ich fantazji i nieposkromionej wyobraźni  dania zaskoczą zmysły nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

-To będzie wyjątkowe, pełne smaku show. W ten weekend będzie można oddać się kulinarnym eksperymentom, których efekty okażą się zaskakujące. Do udziału w molekularnych doświadczeniach zaproszone są również dzieci, dla których mistrzowie sztuki kulinarnej przygotują dymiące napoje z suchym lodem oraz mrożone azotem chipsy z ziół – mówi Iwona Mroczek, Dyrektor Centrum Handlowego Zielone Arkady.

Każdy z odwiedzających będzie mógł stać się wirtuozem tej awangardowej kuchni i pod okiem mistrzów – wykorzystując własną fantazję oraz kreatywność – przygotować jedno z niekonwencjonalnych dań. Po udziale w warsztatach przyrządzenie owocowego kawioru, pianki cytrynowo gruszkowej czy sferycznego ravioli nie będą już nieosiągalnym wyzwaniem. Strefa molekularnego gotowania będzie tętnić kulinarnymi inspiracjami przez cały weekend w godz.: 13.00 – 18.00. Udział we wszystkich warsztatach będzie bezpłatny.

Kuchnia molekularna zrywa z naszym wyobrażeniem o gotowaniu. Wymaga wyzbycia się starych nawyków i przyzwyczajeń. To kuchnia, która „wrzuca na wyższy bieg” i oszukuje zmysły. Jej odbiorca spodziewa się jednego, a dostaje coś zupełnie innego. Ten efekt przyjemnego zaskoczenia sprawia, że można się w niej zakochać bez pamięci. Warto również dodać, iż wszystkie potrawy powstają w stu procentach z naturalnych składników.

Wydarzenie będzie doskonałą okazją do smakowania, zgadywania oraz odkrywania nowych smaków. To również szansa na udział w niecodziennym show, gdyż kuchnia molekularna to nie tylko niezapomniane walory smakowe, ale również spektakularne widowisko, którego nie można przegapić.

Poza weekendowym show, w dniach 25-26 lutego, Zielone Arkady zorganizują Akademię Kulinarną – dwudniowe warsztaty, w których wezmą udział uczniowie bydgoskich gimnazjów. Uczestnicy poznają zaskakujące zastosowanie ciekłego azotu w kuchni. Wydarzenie to dowód na to, iż zjawiska chemiczne to źródło kreatywnych oraz niestandardowych rozwiązań w codziennym życiu.

Powiązane treści