Bydgoszcz
10C
Przelotne opady
93% wilgotność
Wiatr: 6km/h W
H 11 • L 10
14C
Pon
13C
Wt
17C
Sr
17C
Czw
14C
Pt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomia5 dań azjatyckich, które powinieneś umieścić w swojej diecie
shrimp-soup-in-white-ceramic-bowl-with-chili-on-brown-wooden-1437590
11.03.2020 | 14:10

5 dań azjatyckich, które powinieneś umieścić w swojej diecie

Dania azjatyckie mogą być bardzo różnorodne.

Na zdjęciu:

Fot. pexels.com

Kuchnia azjatycka jest niezwykle zróżnicowana. Każdy kraj ma swoje tradycje kulinarne i oryginalne smaki. Choć kuchnia indyjska, japońska, tajska czy chińską to zupełnie różne świat, cechą wspólną wielu dań azjatyckich są jednak: nieco pikanterii, duża ilość przypraw i wiele aromatycznych ziół. W Europie, w tym również w Polsce wiele osób właśnie z tych powodów zakochało się w daniach kuchni azjatyckiej. Dania te również uchodzą za bardzo zdrowe, a sami Azjaci rzadziej chorują na choroby układu pokarmowego. Warto więc kilka ze smaków Azji przenieść do polskich kuchni i spróbować wykonać samemu.

Sushi – najbardziej znane danie japońskie

Któż z nas nie słyszał o Sushi. To danie, które na całym świecie ma już swoją markę, a jego przyrządzanie ociera się o sztukę. Co nie oznacza, że jest niewykonalne w domu. Dziś sklepy (również dyskonty) posiadają pełne wyposażenie do samodzielnego wykonania sushi w domu, więc przy odrobinie wprawy możemy stać się prawdziwymi mistrzami tego japońskiego dania. Sushi jest daniem wyjątkowym również ze względu na sposób przyrządzenia i całą kulturową otoczkę wokół tego przysmaku. Kojarzymy je oczywiście z ryżem, rybami, sosem sojowym, wodorostami, ale pojawiają się w nim również słodkie, imbirowe akcenty oraz ostre jak chrzan lub wasabi.

Tajskie curry z kurczakiem

Przyprawa curry to wiele pysznych i wielokolorowych odmian (nie tylko najpowszechniej znaną żółtą). Danie jest zaskakująco proste do przygotowania i poradzimy z nim sobie również w swoim domu. Curry jest najbardziej kojarzone z Tajlandią, ale przewija się ono też w wielu regionach Azji w różnych konfiguracjach.
Najpierw obrabiamy warzywa, które musimy pokroić i usmażyć. Następnie smażymy mięso, krewetki lub ryby. Tak przygotowane danie zostaje zmieszane z przyprawą w wybranym kolorze curry (żółta, czerwona, zielona). Aby złagodzić smak, należy dodać mleka kokosowego, a do zielonego curry zawsze dodajemy odrobiny cukru. Jak widać to danie, które jest pełne zróżnicowanych smaków.

Ryż smażony

Skoro Azja, to nie może zabraknąć dań z ryżu, który stanowi w tym regionie świata podstawę diety. Dania z ryżu smażonego mają jedną cechę, która sprawia, że możemy je polubić – są proste w przyrządzeniu. Należy pamiętać, że ryż przygotowany do smażenia musi być nieco wcześniej ugotowany i schłodzony i dopiero w takiej postaci powinien trafić na patelnię. Dzięki temu ryż się nie rozpadnie ani nie sklei się w większe grudki w czasie smażenia. Tradycyjnie podawany jest z kurczakiem lub innym mięsem oraz warzywami, ale w wielu odmianach pojawia się również w tofu czy innymi strączkami. To bardzo wdzięczne danie do popisów kulinarnych i eksperymentowania.

Zupa PHO – smak Wietnamu

Zupę PHO zna każdy, kto próbował kiedykolwiek tradycyjnej kuchni wietnamskiej. Ciekawe jest, że w kraju tym zupa ta jest nie tylko daniem obiadowym, ale jadana jest również czasami na śniadanie lub kolację. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie, ale są pewne składniki, których nie możemy pominąć. Przede wszystkim jest to wołowina lub kurczak. Nigdy zupa ta nie jest przyrządzana z kolei z wieprzowiną, a samo gotowanie mięsa tradycyjnie trwa nawet 8 godzin. Oczywiście we współczesnych warunkach czas ten jest skrócony. Drugim składnikiem jest cienki makaron ryżowy. W zupie PHO nie może również zabraknąć kolendry, sosu rybnego, imbiru, soku z cytryny lub limonki oraz wielu warzyw (przede wszystkim cebula i papryka). W niektórych wersjach pojawia się również odrobina kardamonu.

Ramen – pyszna japońska zupa

Ramen to kolejna propozycja rodem z Japonii, choć wywodzi się ona z Chin. To bardzo rozgrzewająca zupa, polecana na czas przeziębień i zimniejsze dni. Podstawą jest w tym przypadku bulion mięsny z kurczaka albo wieprzowiny. Do wywaru mięsnego dodajemy warzywa oraz mięso rosołowe. Nie może zabraknąć przypraw i sosu sojowego oraz miso – pasty ze sfermentowanej soi. Nie może zabraknąć tradycyjnego makaronu, który nie jest gotowany, a zalewany gorącą zupą w miseczkach. W zależności od konfiguracji do Rameau dodaje się również wiele pysznych dodatków – jajek, pędów bambusa, kukurydzy, cebuli, a nawet rzodkiewki.

To tylko kilka przykładów dań azjatyckich, które warto wypróbować. Warto również zasmakować w przepisach, które łączą nieco nasze tradycyjne polskie przyzwyczajenia i dania azjatyckie. To chociażby wieprzowina po azjatycku, na którą przepis znajdziemy na blogu Michała Wrzoska – https://michalwrzosek.pl/.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Podobne wpisy

Powiązane treści