Bydgoszcz
2C
Przelotne opady
100% wilgotność
Wiatr: 5km/h SW
H 2 • L 1
3C
Czw
3C
Pt
2C
Sob
1C
Nd
2C
Pon
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaZDROWIEBataty. Słodkie bulwy z Ameryki Południowej
bataty
31.12.2017 | 13:55

Bataty. Słodkie bulwy z Ameryki Południowej

Bataty można podawać, jako danie główne lub dodatek do obiadu

Na zdjęciu: Bataty przypominają ziemniaki, ale są dużo większe.

Fot. wikipedia (wolna licencja)

W sklepach można najczęściej kupić podłużne bataty z czerwoną skórką, chociaż występują na świecie w wielu odmianach. Z wyglądu przypominają ziemniaki, ale są dużo większe.

Podobnie jak pomidory, papryka, fasola, ziemniaki czy inne cenne warzywa, bataty trafiły do Europy dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pierwotnie rosły na terenach zamieszkiwanych przez Indian w Ameryce południowej i środkowej.

Jest ich wiele odmian, ale w Polsce można kupić najczęściej jedną z nich. Bataty o czerwonej skórce i lekko żółtawym miąższu. Inne odmiany mają skórkę w kolorze fioletowym, pomarańczowym, żółtym, a nawet białym. Podobnie jest z kolorem miąższu. Bywa nie tylko żółty, ale również pomarańczowy czy biały.

Co jest w środku?
Miąższ batatów zawiera wiele cennych składników. W zależności od odmiany znajdziemy w nim likopenu, przeciwutleniacz występujący również w pomidorach. Również fosfor, wapń, potas, sód, żelazo, jod czy magnez. Cenne witaminy z grupy B, witaminą C, witaminę E, błonnik i kwas foliowy.

Przyrządzanie
Bataty można przyrządzać na wiele sposobów. Ugotować w wodzie, po dokładnym umyciu skórki, tak jak ziemniaki w mundurkach. Przyrządzić na parze z dodatkiem ziół i przypraw. Upiec na grillu lub w piekarniku. Podawać, jako danie lub dodatek do obiadu. Na przykład właśnie zamiast ziemniaków. Trzeba jednak pamiętać, że mają inny smak. Jak wskazuje ich nazwa „słodkie ziemniaki” są one słodkie. Przypominają nieco ugotowaną marchewkę.


Podobne wpisy

Powiązane treści