Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Bydgoszcz: FROSTA otworzyła nową linię produkcyjną

Dodano: 28.09.2017 | 15:03

Na uroczystość przyjechał m.in. założyciel Frosty - Dirk Ahlers.

Na zdjęciu: Uroczyste przecięcie wstęgi.

Fot. Stanisław Gazda

28 września 2017 r. w Bydgoszczy, otwarta została unikatowa na skalę światową, nowoczesna linia do produkcji wyrobów rybnych FRoSTY. Uroczystość była zwieńczeniem, opiewającej na 65 milionów złotych, inwestycji firmy w Polsce oraz doskonałą okazją do podsumowań jej osiągnięć.

Na uroczyste otwarcie nowej inwestycji przyjechali m.in. założyciel Frosty: Dirk Ahlers, Prezes Zarządu Frosty Feliks Ahlers oraz Prezydent Bydgoszczy Rafał Bruski.

Chociażby sama obecność prawie całego zarządu firmy pokazuje, jak ważną mamy dzisiaj uroczystość zarówno dla Frosty, jak też dla naszego miasta, które, ku zdziwieniu wielu, jest potęgą w przetwórstwie rybnym w skali całego kraju – powiedział gospodarz Bydgoszczy, dodając iż nie ma najmniejszej wątpliwości, że uruchamiana dzisiaj inwestycja jest najwyższej, pod każdym względem, światowej jakości.

Jesteśmy niezwykle dumni mogąc pochwalić się efektem naszych inwestycji – mówił Mirosław Ranosz, dyrektor fabryk grupy FRoSTA. -Wierzymy, że rozwijając naszą firmę, dokładamy również cegiełkę do rozwoju regionu. Mogą świadczyć o tym nowe miejsca pracy, które udało nam się stworzyć wraz z otwarciem nowej linii produkcyjnej – dodał.

2016 to kolejny udany rok na koncie FRoSTY. Po rekordowym wzroście wyników finansowych w roku 2015, następny przyniósł kolejne sukcesy. Obroty ze sprzedaży zwiększyły się o 10,93%, wynosząc ostatecznie ponad 555 mln złotych. Również zysk netto okazał się o 17,4% wyższy niż w roku poprzednim i osiągnął poziom 32 mln złotych. Lecz dynamiczny wzrost to nie wszystko – przełom 2016 i 2017 roku był również czasem intensywnego rozwoju i rozbudowy firmy.

FRoSTA na inwestycję przeznaczyła 65 mln złotych. Dzięki tej kwocie, zgodnie z założonym planem rozwoju, w Bydgoszczy stanęła nowa hala produkcyjna o powierzchni 5 500 m2, wyposażona w najnowocześniejszą i unikatową na skalę światową linię do produkcji wyrobów rybnych. FRoSTA zwiększyła również powierzchnię magazynową, która wraz z zapleczem osiągnęła powierzchnię 2 000 m2, a na terenie fabryki powstały parkingi dla samochodów ciężarowych. Kamień węgielny pod nową halę produkcyjną został wmurowany 24 listopada 2016 r., a realizację całej inwestycji udało się z sukcesem zakończyć w planowanym terminie.

Zakończenie inwestycji to czas podsumowań, lecz także moment stawiania sobie nowych wyzwań. Przed nami kolejny duży projekt – zapowiedział Paweł Wojciechowski, dyrektor handlowy FRoSTY na Polskę i Europę Centralną. -Opracowanie szczegółowego planu rozwoju wymaga czasu, możemy już jednak uchylić rąbka tajemnicy. W latach 2018-19 w Bydgoszczy powstanie centrum usług wspólnych (shared service center), w którym realizowane będą usługi finansowe oraz IT dla całej grupy FRoSTA AG.

Fabryka FRoSTY działa w Bydgoszczy od 1999 roku. Obecnie zajmuje powierzchnię 19,5 tys. m2 dając zatrudnienie prawie 700 osobom. Produkowane są w niej mieszanki warzywne i produkty rybne, które trafiają na krajowy rynek oraz do kilkunastu krajów europejskich, m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.

FRoSTA to marka żywności mrożonej, obecna na polskim rynku od 1998 roku. W ofercie firmy znajdują się produkty z ryb, mieszanki warzywne, dania gotowe, burgery oraz produkty z kurczaka. Zgodnie z polityką marki 100% naturalnego smaku! FRoSTA nie stosuje dodatków do żywności. Wszystkie produkty rybne FRoSTY posiadają niebieski certyfikat MSC. Gwarantuje on, że ryby w produktach FRoSTY pochodzą ze zrównoważonych łowisk.